14. svibnja 2015.

Dalmatinski paradižot

Paradižot
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Predstavljam vam moju verziju dalmatinskog paradižota i sigurna sam da ćete ga obožavati

Odlučila sam uz klasične žličnjake i kremu od žumanjaka, dodati dašak Dalmacije. Servirala sam u staklenci da bude retro jer je to ipak stari recept kojim smo se kado djeca sladili mi i naši roditelji. Za početak sam uz paradižot odlučila poslužiti i višnje, točnije Marasku, jer smo u Bokeriji imali domaće u zamrzivaču. Možete naravno koristiti i kompot. 

  • 400 g maraska višanja
  • 100 g šećera
  • 2 dcl vode
  • 1 žlica gustina
  • (liker od maraske po želji)

Priprema: 

Višnje kuhati sa šećerom i decilitrom vode. Drugi decilitar razmutiti s gustinom i ukuhati s višnjama dok ne dobijete finu gustu smjesu za puniti staklenke. Smjesa je dovoljna za otprilike 10 staklenki. 

Paradižot

Ivana Čuljak | Author: Miranda Čikotić/Pixsell foto: Miranda Čikotić/Pixsell

Sastojci:

  • 7 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 litra mlijeka
  • 1 štapić vanilije i 1 dcl prošeka

Priprema:

  1. Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom.
  2. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s 1 žlicom šećera, koju ste odvojili od navedene količine.
  3. U mlijeko stavite dio štapića vanilije i prošek te ostavite da zakuha. Zatim mlijeko maknite s vatre i stavljajte žlicom "snijeg" u mlijeko.
  4. Vratite posudu na vatru, ali samo toliko da "paradižot" počne kipiti. "Snijeg" brzo okrenite na drugu stranu te ga nakon nekoliko sekundi vadite i stavljajte u dublju posudu. Ponoviti postupak dok ne skuhate sav "snijeg".
  5. Izmiješanu smjesu od žumanjaka prelijte postepeno istim kipućim mlijekom, dobro promješajte i vratite u posudu, pa mješajući sasvim kratko prokuhajte. Paziti da se žumanjci ne zgrušaju.
  6. Slagati u staklenku bjelanjke zatim preliti kremom od žumanjaka.

Za kraj sam odlučila umjesto petit beurre keksa koji ljudi najčešće koriste uz paradižot napraviti crumble od badema i rogača i posuti po paradižotu:

Sastojci:

  • 200 g maslaca
  • 200 g muscovado šećera
  • 170 g glatkog brašna
  • 200 g tostiranih badema
  • 30 g rogača

Priprema:

  1. Pomiješati sve sastojke u grupo i izmiksati u multipraktiku čisto da se bademi izmiksaju.
  2. Ostaviti sve u hladnjaku da se stisne.
  3. Posuti po plehu, ali ne da ima rupice i razmake jer se maslac širi tokom pečenja. Mora biti tanko da bi bilo hrskavo
  4. Peći u pećnici na 160 celzijevih stupnjeva 12 minuta i posuti po paradižotu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.