Odlučila sam uz klasične žličnjake i kremu od žumanjaka, dodati dašak Dalmacije. Servirala sam u staklenci da bude retro jer je to ipak stari recept kojim smo se kado djeca sladili mi i naši roditelji. Za početak sam uz paradižot odlučila poslužiti i višnje, točnije Marasku, jer smo u Bokeriji imali domaće u zamrzivaču. Možete naravno koristiti i kompot.
- 400 g maraska višanja
- 100 g šećera
- 2 dcl vode
- 1 žlica gustina
- (liker od maraske po želji)
Priprema:
Višnje kuhati sa šećerom i decilitrom vode. Drugi decilitar razmutiti s gustinom i ukuhati s višnjama dok ne dobijete finu gustu smjesu za puniti staklenke. Smjesa je dovoljna za otprilike 10 staklenki.
Paradižot
Sastojci:
- 7 jaja
- 200 g šećera
- 1 litra mlijeka
- 1 štapić vanilije i 1 dcl prošeka
Priprema:
- Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom.
- Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg s 1 žlicom šećera, koju ste odvojili od navedene količine.
- U mlijeko stavite dio štapića vanilije i prošek te ostavite da zakuha. Zatim mlijeko maknite s vatre i stavljajte žlicom "snijeg" u mlijeko.
- Vratite posudu na vatru, ali samo toliko da "paradižot" počne kipiti. "Snijeg" brzo okrenite na drugu stranu te ga nakon nekoliko sekundi vadite i stavljajte u dublju posudu. Ponoviti postupak dok ne skuhate sav "snijeg".
- Izmiješanu smjesu od žumanjaka prelijte postepeno istim kipućim mlijekom, dobro promješajte i vratite u posudu, pa mješajući sasvim kratko prokuhajte. Paziti da se žumanjci ne zgrušaju.
- Slagati u staklenku bjelanjke zatim preliti kremom od žumanjaka.
Za kraj sam odlučila umjesto petit beurre keksa koji ljudi najčešće koriste uz paradižot napraviti crumble od badema i rogača i posuti po paradižotu:
Sastojci:
- 200 g maslaca
- 200 g muscovado šećera
- 170 g glatkog brašna
- 200 g tostiranih badema
- 30 g rogača
Priprema:
- Pomiješati sve sastojke u grupo i izmiksati u multipraktiku čisto da se bademi izmiksaju.
- Ostaviti sve u hladnjaku da se stisne.
- Posuti po plehu, ali ne da ima rupice i razmake jer se maslac širi tokom pečenja. Mora biti tanko da bi bilo hrskavo
- Peći u pećnici na 160 celzijevih stupnjeva 12 minuta i posuti po paradižotu.