Privlače li vas raznoliki oblici i boje ovog neobičnog voća, ali ne znate kako ih uklopiti u svoju kuhinju inspirirajte se našim prijedlozima.
Kumkvat
Kumkvat je citrus porijeklom iz Azije. Karakterizira ga slatkasta kora koja se jede i odlično komplementira kiseloj unutrašnjosti. Okus kumkvata nadopunjuju jabuka, kivi i ananas pa je dobra ideja napraviti voćnu salatu od ovih sastojaka. Osim u voćnoj, kumvat odlično funkcionira i u salati sa zelenim lisnatim povrćem pa će salata od endivije ili mladog špinata i nasjeckanog kumkvata biti pravi hit. Od kumkvata se može napraviti i ukusna marmelada.
Ukoliko kumkvat nije posve zreo možete ga ukuhati u slastan sirup. Bit će vam potrebno 4 šalice nasjeckanih kumkvata, 1 šalica vode i 2 šalice šećera. Za početak na jakoj vatri zagrijte do vrenja vodu i šećer, konstantno miješajući. Jednom kada zakuha neka se mješavina krčka 5 minuta. Zatim dodajte kumkvat i ostavite da lagano vrije desetak minuta uz povremeno miješanje. Procijedite smjesu, odvojite kumvat ,a dobiveni sirup vratite na vatru i pustite da se krčka još 5 minuta. Pomiješajte kumkvat s ¼ šalice sirupa te servirajte s jogurtom, sladoledom, palačinkama ili drugim desertom po želji.
Od kumkvata možete napraviti i slastan chutney koji će se sljubiti s mesom. Jednostavno nasjeckajte kumkvat i na vatri srednje jačine pirjajte ga nekoliko minuta s nasjeckanim češnjakom, svježe naribanim đumbirom i medom ili smeđim šećerom dok se smjesta malo ne ugusti. Servirajte s ribom, piletinom ili svinjetinom. Dodatne ideje za primjenu kumkvata potražite u našim receptima:
Papaja
Slasna papaja može se koristiti u mnoštvo recepata, a u nekim dijelovima svijeta čak služi i kao zamjena za povrće. Najjednostavniji način uživanja u papaji je, naravno, da se jede sama. Pritom treba biti zrela i potrebno ju je prepoloviti, žlicom izvaditi njene sjemenke te jesti žlicom. Za dodatne arome poškropite je sokom limuna ili limete. Voćne salate s papajom su posebne poslastice, a dobro se nadopunjuje s okusima manga, marakuje, kivija i bobičasto voće. Pri pripremi voćnih salata papaju dodajte netom prije serviranja jer će inače njeni enzimi pretjerano omekšati ostalo voće. Slično vrijedi i dodajte li papaju salati od povrća:
Salata od papaje, kukuruza i svježih krastavaca
Ukoliko ste kupili nezrelu papaju iskoristiti je možete na način da je skuhate ili ispečete uz dodatak meda, maslaca i cimeta i poslužite kao prilog mesnom jelu. Prezrelu papaju,pak, pomoću štapnog miksera „pretvorite“ u pire i servirajte preko sladoleda. Pire od papaja dodajte i u omiljenu marinadu za meso. Ne samo da će ovo voće dati tropsku notu jelu, već će i dodatno omekšati meso. Želite li papaju spariti sa škampima načinite salsu od nasjeckane papaje, ljutih papričica i đumbira. Imajte na umu da sjemenke papaje imaju papreni okus pa ih nemojte baciti već ih koristite cijele ili samljevene kao zamjenu za papar.
Mango
Okus manga se opisuje kao nježna mješavina aroma breskve, ananasa i marelice; riječ je o savršenoj mješavini slatkih i kiselih nota. Meso zrelog manga ima teksturu maslaca i idealno je za pripremu šarolikih salata. Predlažemo da se inspirirate našim receptima:
Radič salata s mangom i bosiljkom
Salata od kozica, koromača i manga
Mango poškropljen maslinovim uljem i pripremljen na grillu je odlična nadopuna svinjetini, janjetini, piletini i puretini, a želite li ga spariti s ribom predlažemo da napravite chutney . Jednostavno pecite u pećnici ili na grilu kriške manga (neoguljenog). Nakon desetak minuta mango stavite u zdjelu, pokrijte je i stavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim ogulite koru voća, zgnječite mango i pomiješajte s pečenim češnjakom, jednom nasjeckanom rajčicom, nasjeckanom čili papričicom, 1 žlicom soka limete, 1 žlicom naribanog đumbira, 1 žličicom aceto balsamica. Posolite po želji i dodajte žličicu šećera.
Želite li još ideja za pripremu manga isprobajte ovu neobičnu pizzu:
Kiwano
Kiwano je porijeklom iz Afrike, a naziva se još i rogata dinja. Izgledom podsjeća na kivi zbog čega je i dobio naziv kiwano. Jede se na način da se prereže na polovice, a zatim se zelene sjemenke odvajaju uz pomoć žlice. Može se jesti samostalno, no ukusniji je u voćnim salatama pa isprobajte osvježavajuću salatu načinjenu od banane, manga, dinje i kiwana.
Kiwano može poslužiti kao ukusan ukras raznim koktelima ili, pak, mesu s roštilja. Jednostavno par minuta prije serviranja pečeni odrezak posipajte sjemenkama kiwana. Sjeme i pulpa kiwana ukusne su pomiješaju li se s jogurtom te idealna namirnica želite li pripremiti drugačiji umak za tortilja čipse. Jednostavno žlicom izvadite sadržaj kiwana u posudu, pomiješajte ga s sokom limete, režnjom češnjaka, nasjeckanim lukom, malo korijandra, uljem po želji i uživajte.