gastro postao
Jesen je sezona gljiva u kojoj zaljubljenici u branje jestivih gljiva dolaze na svoje. Donosimo vam dva prefina recepta našeg chefa Branka Ognjenovića koja svakako preporučamo da isprobate čim prije u ovo prohladno jesensko doba
Pileća prsa s kestenom i pancetom i divljom rižom
Sastojci za 4 osobe
- Pileća prsa file 4 kom. cca. 0,60 kg
- Kesten 0,15 kg
- Panceta 0,10 kg
- Divlja riža 0,20 kg
- Sol, papar po potrebi
- Maslac 0,05 kg
- Umak od pečenja 0,10 lit
- Luk 0,05 kg
- Peršin list 0,05 kg
- Vrhnje za kuhanje 0,10 l
Priprema:
- Kestene i luk izrežemo na sitne kockice. Na maslinovom ulju prepržimo luk i dodamo kestene te začinimo soli, paprom, peršinom i vrhnja za kuhanje te smjesu pirjamo par minuta..
- Nožem napravimo džep u pilećem fileu, napunimo prethodno napravljenom smjesom. Cijeli file obmotamo listićima pancete gledajući da svi završavaju na donju stranu.
- U slanu vodu koja kuha dodajemo rižu i uz povremeno miješanje kuhamo.
- Pileća prsa polažemo na zagrijanu tavu tako da budu okrenuta prema završetku pancete. Pržimo i s jedne i s druge strane lagano. Panceta mora bit hrskava i rumena.
- Rižu kada je kuhana ocijedimo i na maslacu okrenemo. U tavu gdje se prže prsa dodajemo malo umaka od pečenja kojem smo dodali par cjelih kestena i vrhnje zakuhanje.
- Izvadimo prsa van i režemo u koso kako bi se vidjelo ćime smo napunili prsa. Rižu posložimo na tanjur te na rižu položimo prsa i sve prelijemo (ukrasimo) umakom.
Svinjska vratina pod plaštom na raguu od gljiva
Sastojci za 4 osobe:
- Svinjska vratina 0,80 kg
- Bukovače 0,20 kg
- Vrganji 0,20 kg
- Luk 2 glavice
- Mozzarela 0,30 kg
- Maslac 0,05 kg
- Sol, papar po potrebi
- Peršin pola vezice
- Ulje 0,05 l
Priprema:
- Luk očistimo, narežemo na sitno, naglo prepržimo na masnoći do zlatno žute boje. Zatim dodajemo gljive koje smo prethodno očistili i narezali na ploške i rezance.
- Začinimo i sve lagano pržimo. Uz povremeno podlijevanje pržimo dok gljive ne omekšaju, tj. ne sjedine se. Na kraju dodamo malo sitno sjeckanog peršina i malo svježe mljevenog papra.
- Tanko rezanu vratinu začinimo, prerežemo žilice i stavimo peći na grill. Kad je pečena sa jedne strane okrenemo te na gornju stranu stavimo komadić maslaca, pa sve zajedno prekrijemo ploškama mozzarele, dodamo malo peršinovog lista, pa poklopimo i pustimo da se dalje peče.
- Kada je vratina pečena a sir se lagano rastopio tj. prekrio meso serviramo, kao podlogu stavimo ragu od gljiva, a gore vratinu koju je prekrila topljena mozzarela te prilog po izboru.