Iako se može jesti iz posudice u kojoj je spremljena, panna cotta prepoznatljiva je po specifičnom načinu serviranja, izvađena iz kalupa na tanjur i „aromatizirana“ slatkim preljevom i ukrašena voćem. Priprema ne zahtijeva puno vremena niti posebno kulinarsko umijeće, a savršenu panna cottu prepoznat ćete po izvanrednoj kremoznosti i zalogaju koji se topi u ustima.
Desert pritom ne smije imati ni tragove grudica.Za početak su vam potrebne keramičke zdjelice koje će poslužiti kao kalup. Zdjelice lagano nauljite (papirnatim ručnikom uklonite višak ulja) i stavite ih sa strane. Rastopite želatinu na način da u posudicu stavite 2 žlice vode i posipate s 1 žlicom želatine u prahu. Promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta. Sada u plitku tavu stavite 2 ½ šalice slatkog vrhnja i 1 ½ šalicu mlijeka te zagrijavajte na laganoj vatri nježno miješajući.
Vrlo je važno da se mlijeko zagrije, ali nikako ne smije početi kipjeti. Nakon otprilike 1 minute smjesi dodajte 1/3 šalice šećera i nastavite miješati na laganoj vatri sve dok se šećer posve ne otopi. U pravilu, potrebno je oko 3 minuta da se otopi šećer. Posudu sklonite s vatre i u smjesu mlijeka, vrhnja i šećera dobro umiješajte otopljenu želatinu, 1 čajnu žličicu ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Smjesu ravnomjerno rasporedite u 6 do 8 keramičkih zdjelica i stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Planirate li panna cottu jesti iz zdjelice dovoljno je 1-2 h hlađenja u hladnjaku, no ako je želite servirati bez kalupa tada je hladite barem 4 h ili najbolje, ostavite je preko noći u hladnjaku. Najlakši način za serviranje panna cotte je da nožem pažljivo odvojite desert od rubova i uronite na 3 sekunde dno zdjelica u vruću vodu. Zatim jednostavno okrenite panna cottu iz zdjelica na tanjuriće, prelijte željenim preljevom i ukrasite voćem.
Jednom kada savladate osnovni recept spremni ste za zahtjevnije verzije poput:
Panna cotta s pireom od Jagode
Panna cotta s narančom
Panna cotta u umaku od terana