29. svibnja 2016.

Nezaboravan nedjeljni ručak

pureca rolada alla Wellington.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Kulinarski akademik Branko Ognjenović svoj meni opisuje pridjevima: jednostavno, jeftino i efektno. Pa pogledajmo!

Za Gastro.hr pripremio je nekoliko jela kako bi nas uvjerio da priprema izvrsnih jela ne mora biti komplicirana i skupa, a ipak ćete njima moći zadiviti baš svakog gosta. Uživajte u kompletnom nedjeljnom meniju.

Zapečena palenta | Author: Pixsell.hr foto: Pixsell.hr

Predjelo: Zapečena palenta Majstor kuhar

Sastojci (za 4 osobe):
• 0,3 kg kukuruzne krupice  • 0,1 kg maslaca • 0,15 kg gorgonzole  • sol i papar, po potrebi • 0,5 l temeljca • 0,2 l vrhnja za kuhanje

Priprema:

  • U temeljac dodajte maslac, malo posolite i ukuhajte kukuruznu krupicu.
  • Kada je kukuruzna krupica kuhana izlijte ju u posudu, debljine cca 1 cm i vadite ju van u formi kolutova. Na svaki kolut stavite malo maslaca i na listiće narezanu gorgonzolu.
  • Posložite pripremljenu palentu s gorgonzolom u lim za pečenje koji ste prije toga premazali s maslacem. Stavite palentu u zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva tek na 10-ak min, dok se gorgonzola ne rastopi.
  • U tavicu stavite vrhnje za kuhanje, pustite da prokuha te začinite i dodajte preostalu na kockice narezanu gorgonzolu.
  • Na sredinu tanjura stavite umak od gorgonzole i na umak zapečenu palentu te ukrasite po želji.

Glavno jelo: Pureća rolada alla Wellington

Sastojci (za 4 osobe):
• 500 g mljevenog mesa  • 3 jaja  • 100 g tikvice  • 100 g paprike  • 50 g luka  • 50 g krušnih mrvica  • 20 g soli  • 250 g lisnatog tijesta  • 10 g papra  • 10 g peršina  • 10 g češnjaka (granule) • 0,02 l biljnog ulja  • 150 g suhih vrganja (ili gljiva po izboru) • 50 g luka (sitno sjeckani) • 0,03 l konjaka  • 0,20 l vrhnja za kuhanje  • 50 g maslaca

Priprema:

  • Povrće narežite na male kockice. Sitno sjeckani luk prepržite na ulju, te dodajte povrće rezano na kockice.
  • Kada ste povrće malo prepržili dodajte ga mesu, začinite solju, paprom, peršinom i češnjakom. Smjesu povežite s jajem i krušnim mrvicama te dobro izmiješajte.
  • Lisnato tijesto razvaljajte na 5 mm debljine te na sredinu tijesta složite smjesu mljevenog mesa i povrća te oblikujte štrucu. Zatim rubove lisnatog tijesta preklopite.
  • Sve zajedno stavite u posudu u kojoj ćete peći roladu, ali obavezno na papir za pečenje, tako da rubovi budu sa doljnje strane.
  • Gornju stranu premažite razmućenim jajem te stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180–190 stupnjeva na 30-ak minuta.
  • Za to vrijeme u tavu na maslac dodajte sitno sjeckani luk i sjeckane prethodno u toplu vodu namočene gljive (suhi vrganji). Dodamo konjak, usplamtite tj. flambirajte te nakon toga gasite vrhnjem, dotjerate okus sa soli i paprom te pustite da lagano prokuha.
  • Kada je rolada pečena, režite ju na odreske, a  kao podlogu servirajte umak od gljiva te položite odreske na umak. Poslužite uz prilog i salatu po izboru.
jabuke jogurt sumsko voce ognjenovic.jpg | Author:

Desert: Jabuke u košuljici s jogurtom i šumskim voćem

Sastojci (za 4 osobe):
• 4 kom., cca. 0,40 kg jabuka • 2 kom. jaja • 0,20 l mlijeka • 0,10 – 0,15 kg brašna • 1 žličica cimeta • 1 kutijica, cca. 0,25 kg kupina • 0,40 l jogurta • 0,10 kg šećera • 0,30 l ulja (za prženje) • prstohvat soli

Priprema:

  • Jabuku ogulite i uz pomoć noža izdubite tj. odstranite koštice te narežite na ploške debljine 3 do 4 mm.
  • Od mlijeka, jaja, brašna, malo soli, malo šećera napravite tijesto kao za palačinke, samo malo gušće, a na kraju umiješajte snijeg od bjelanca.
  • U to smjesu umočite kolutove jabuka koje zatim pržite u masnoći do zlatnožute boje s jedne i druge strane. Vadite van na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
  • Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i kuhajte na laganoj vatri, dok voće ne pusti sok te još kratko kuhajte dok se sok malo ne zgusne.
  • Na tanjur kao podlogu stavite jogurt preliven umakom od šumskog voća, povrh čega poredajte kolutove prženih jabuka koje pospemo s prah šećerom i cimetom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.