Nije sasvim sigurno potječe li izvorni satay iz Malezije ili Indonezije, no jednom kada je osmišljen, vrlo se brzo proširio i postao popularan u svim susjednim zemljama. Mnogi američki recepti za pripremu umaka koriste maslac od kikirikija, no original sadrži pravi kikiriki. Uz kikiriki, ovaj umak u osnovi sadrži kokosovo mlijeko, tamarind, sojin i riblji umak i tajlandsku crvenu curry pastu. U nekim receptima može se naići i na limunsku travu i luk.
Osim uz pileće ražnjiće, umak se može poslužiti uz prženi tofu, jela s rižinim rezancima, a može se koristiti kao umak uz povrće ili pak kao marinada za piletinu s grilla.
Thai satay umak
Sastojci za 4 osobe:
150 g nesoljenog, dry roasted, kikirikija (ili kikiriki u ljusci očišćen i pečen kratko u tavi ili pećnici)
80 ml vode
2 do 3 režnja češnjaka
Pola žličice sojinog umaka
2 žličice sezamovog ulja
2 žlice smeđeg šećera (npr. muscovado)
3 žlice ribljeg umaka (ili sojinog umaka)
Dvije žlice svježe cijeđenog soka od limete
Pola žličice čilija ili 1 žličica slatkog čili umaka
80 ml kokosovog mlijeka
Priprema:
Izmiksajte u blenderu sve sastojake. Po želji dodajte još sojinog umaka za slanije jelo ili čilija za pikantinije.