gastro postao
Iskusni chef Branko Ognjenović i vlasnik konzultantske tvrtke Majstor Kuhar za ovotjedni savjet pripremio je sve korake uspješnog poširanja jaja i pripreme omleta.
Zaključili smo kako je i u pripremi naizgled jednostanvih jela potrebno primjenjivati važne trikove, stoga smo se odlučili posvetiti osnovama.
Poširanje jaja
- Jaja poširajte u malo dubljoj posudi u koju ste stavili vodu te malo alkoholnog octa i par zrna soli.
- Kada je voda skoro proključala jaje razbijete u zdjelicu ili šeflju te ga polagano spuštajte u vodu.
- Zatim uz pomoć francuske lopatice lagano bjelanjak u vodi omotavajte oko žutanjka kako bi poprimio lijepi okrugli oblik.
- Kuhajte 3-5 minuta ovisno o željenoj tvrdoći. Nikako duže.
- Kada ste jaje poširali poželjno ga je izvaditi u vruću vodu koja nije začinjena
- (neutralnu) kako biste isprali kiselost te zatim na papirnati ubrus kako bi se upilo viška tekućine.
- Poširano jaje zatim formirajte tj. ukoliko niste dobili željeni okrugli oblik odrežite višak bjelanjka.
- Servirajte po želji.
Omleti
- Kada radite omlet, jaja razbijte u posudu (većinom se stavljaju tri jaja po osobi) te ih uz pomoć pjenjače pjenasto razmutite, začinite sa soli i po želji paprom te možete dodati malo mlijeka.
- U zagrijanoj tavi rastopite maslac na laganoj vatri tako da ne izgori te pjenasto razmućena jaja izlijte iz posude na zagrijani maslac te pustite da se stegne.
- Bitno je peći omlet na srednje jakoj vatri kako nebi izgorio nego poprimio zlatno žutu boju.
- Kada je omlet takve zlatno žute boje lagano ga preklopite i to je zapravo baza pripreme omleta. Poželjno je da tanjur na kojemu ćete servirati omlet bude topao kako bi omlet zadržao svoju pjenastu strukturu.