15. ožujka 2013.

Znate li kako pripremiti jaje?

jaja2.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Iskusni chef Branko Ognjenović i vlasnik konzultantske tvrtke Majstor Kuhar za ovotjedni savjet pripremio je sve korake uspješnog poširanja jaja i pripreme omleta.

Zaključili smo kako je i u pripremi naizgled jednostanvih jela potrebno primjenjivati važne trikove, stoga smo se odlučili posvetiti osnovama. 

Poširanje jaja

  • Jaja poširajte u malo dubljoj posudi u koju ste stavili vodu te malo alkoholnog octa i par zrna soli.
  • Kada je voda skoro proključala jaje razbijete u zdjelicu ili šeflju te ga polagano spuštajte u vodu.
  • Zatim uz pomoć francuske lopatice lagano bjelanjak u vodi omotavajte oko žutanjka kako bi poprimio lijepi okrugli oblik.
  • Kuhajte 3-5 minuta ovisno o željenoj tvrdoći. Nikako duže.
  • Kada ste jaje poširali poželjno ga je izvaditi u vruću vodu koja nije začinjena
  • (neutralnu) kako biste isprali kiselost te zatim na papirnati ubrus kako bi se upilo viška tekućine.
  • Poširano jaje zatim formirajte tj. ukoliko niste dobili željeni okrugli oblik odrežite višak bjelanjka.
  • Servirajte po želji.

Omleti

  • Kada radite omlet, jaja razbijte u posudu (većinom se stavljaju tri jaja po osobi) te ih uz pomoć pjenjače pjenasto razmutite, začinite sa soli i po želji paprom te možete dodati malo mlijeka.
  • U zagrijanoj tavi rastopite maslac na laganoj vatri tako da ne izgori te pjenasto razmućena jaja izlijte iz posude na zagrijani maslac te pustite da se stegne.
  • Bitno je peći omlet na srednje jakoj vatri kako nebi izgorio nego poprimio zlatno žutu boju.
  • Kada je omlet takve zlatno žute boje lagano ga preklopite i to je zapravo baza pripreme omleta. Poželjno je da tanjur na kojemu ćete servirati omlet bude topao kako bi omlet zadržao svoju pjenastu strukturu.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.