05. lipnja 2016.

Đevrek - slasna pljeskavica s kajmakom

đevrek.jpg
1/4
gastro postao gastro.24sata.hr
Glavni odgovorni za specijalitete iz zagrebačke pivnice Budweiser je chef Srđan Stanković, čije vješte ruke dnevno oblikuju, ispeku i isporuče kilograme najukusnijeg mesa s poznatog leskovačkog roštilja. Jedno od popularnijih jela je đevrek, odnosno pljeskavica punjena kajmakom.

Male tajne i trikove chef Srđan rado je podijelio s nama, pa poslušajte savjete iskusnog majstora roštilja i uživajte u sočnoj pljeskaviciMeso za pljeskavice valja dobro izmiješati te oblikovati na debljinu između jedan i pol do dva centimetra kako bi bila što sočnija. Prije nego li napravite pljeskavicu uvaljajte je u komadiće sira, kako bi se što bolje rasporedili po vašem jelu.  Dok se meso miješa, ruke se lagano naulje. Za dobivanje vrhunskog proizvoda potrebna je i vrhunska namirnica, stoga je odabir mesa za pljeskavice i ćevape presudan. Najčešće se uzima mlada junetina od lopatice i vrata, a nakon mljevenja meso mora odležati u hladnjaku.

3.jpg | Author:

- Ako meljete meso kod kuće, možete dodati i oko deset posto svinjetine kako bi se smjesa bolje povezala - kaže chef Srđan, višestruki pobjednik poznate leskovačke roštiljade koji je sudjelovao u izrađivanju pljeskavica od 32 i 38 kg za Guinnessovu knjigu rekorda. - Izvorna leskovačka pljeskavica je ljuta pljeskavica s lukom i kajmakom - objašnjava chef, a omiljen je i đevrek - pljeskavica karakterističnog oblika s rupom u sredini u koju se nakon pečenja dodaje kuglica kajmaka. U smjesu za đevrek dodaju se hamburger špek, sir i ljuta “tucana” paprika koja je krupnija od mljevene.

Premazujte uljem samo rubove pljeskavica, a ćevape i mesne uštipke neprestano okrećite. Za uštipke treba strpljenja jer se peku i do 25 minuta, a sa svake strane po dvije-tri minute, ali vjerujte mi, isplati se jer je to pravi "delikates", kaže Srđan. Začini u mljevenome mesu prema receptu leskovačkih majstora su zastupljeni, ali u umjerenim količinama Najviše se upotrebljavaju sol, mljeveni papar i “tucana” ljuta paprika jer “gurmanska” jela obično su pikantnijeg okusa, ali ne i previše ljuta... Uz mljeveno meso na roštilju najbolje pristaju osvježavajuća šopska salata te pečena crvena paprika začinjena uljem i octom. Kako bi lepinje bile sočne, prije pečenja ih natopite u mesni temeljac.

Kada ste pripremili đevrek i napravili rupu u sredini u koju će kasnije savršeno sjesti kuglica kajmaka chef Srđan savjetuje da meso ne okrećete jako često i da ga ne stavljate na isto mjesto na roštilju.

Postupak pripreme pogledajte u fotogaleriji, a normative i cijeli recept potražite na linku za Đevrek.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.