28. rujna 2016.

Francuski specijaliteti oduševili polaznike radionice Centra za kuluru prehrane

radionica francuske kuhinje
1/8
foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Centar za kuluturu prehrane još je jednom radionicom uspio prenijeti divne francuske okuse u sam centar Zagreba.

U utorak, 27. rujna, održana je radionica francuske kuhinje u Centru za kuluturu prehrane. Radionicu je vodila blogerica Andrea Cukrov, vlasnica bloga Cukar. Andrea je za polaznike pripremila klasične francuske recepte, neodoljive i slasne. Tako se na meniju pronašla pileća pašteta, originalni quiche lorraine, piletina u vinu, a večer je zaokružila divna čokoladna torta. Polaznici su podijeljeni u grupe, a zatim je svaka grupa bila zadužena za pripremu jednog jela. Neki su se okušali u jelima s kojima do sada nisu imali doticaja dok su se drugi odlučili za upravo ona jela koja najviše vole. 

Hladno predjelo, pašteta od pileće jetre sa suhim smokvama, likerom od smokve i orasima bila je sve samo ne obična. Zaboravite na svaku paštetu koju ste do sada probali jer ovaj savršen balans slatkih smokava i divno začinjene jetre nešto je najljepše što možete namazati na kruh. Hrskavi, sitno sjeckani orasi divno su se uklopili u čitavu priču, a polaznici zaduženi za ovaj dio večere ispit su svakako položili s odličnim.

Radionica francuske kuhinje | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Klasični, savršeno prhki quiche lorraine sa slaninom i pancetom zamirisao je čitavu kuhinju, a piletina u vinu zainteresirala je svako nepce. Zbog dugotrajne pripreme kako bi meso bilo što mekše, izazvala je nestrpljivost i grickanje noktiju pokraj vruće pećnice. Poslužena s kremastom palentom i pečenim rajčicama u svakom je pogledu bila glavno jelo večeri.

Za kraj, polaznici su pripremili sastojcima siromašnu, ali okusima nevjerojatno bogatu čokoladu tortu bez brašna. Bademi, čokolada i liker od rogača igrali su glavnu ulogu u ovoj francuskoj slastici. Torta se pekla u parnoj kupelji što ju je učinilo dodatno zanimljivom, a kod kušanja zadnjeg slijeda ove bogate večere mogli su se čuti samo uzdasi oduševljenja.

Bogatiji za još jedno iskustvo, nekoliko recepata i punih trbuha, sudionici su s ove radionice izašli i više nego zadovoljni. Široki osmjesi i želja za kojom porcijom više tome su i više nego dovoljan dokaz.

Nove radionice u Centru za kulutru prehrane zakazane su već za listopad pa svakako požurite s prijavama! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.