Srećom, brojne slasne deserte moguće je brzo i jednostavno pripremiti, i to bez pečenja u pećnici. Odaberite jedan od naših prijedloga.
Voćne salate
U doba kada u većini trgovina možete kupiti već narezano raznoliko voće, voćna salata klasik je brzinskih deserata. Za dodatnu slast voće možete preliti i medom ili javorovim sirupom, a žudite li za kremoznošću voće pomiješati sa sirom mascarponeom ili još jednostavnije običnim jogurtom. Ukusan preljev možete napraviti i od jaja, brašna, šećera i voćnog soka. Saznajte kako: voćna salata.
Jogurt da, ali smrznuti
Smrznuti jogurt delicija je koju mnogi obožavaju,a uz malo truda moguće ga je pripremiti kod kuće. Najjednostavniji način podrazumijeva upotrebu grčkog jogurta. Jednostavno stavite jogurt u zamrzivač te ga povremeno izvadite i istucite pjenjačom. Prije nego se posve sledi jogurt izvadite iz zamrzivača, prelijte medom ili nekim od preljeva po želji i pospite primjerice bobičastim voćem, narezanim voćem i/ili sjeckanim orašastim plodovima. Smrznuti jogurt možete učiniti i zanimljivijim dodatkom narezanih keksiju, kokosovim pahuljicama, komadićima čokolade, bombonima… Pripremate li desert od običnog jogurta, postupak je posve isti samo je potrebno prije zamrzavanja, jogurt ostaviti u gazi kao bi se ocijedio višak vode. Predlažemo vam da isprobate naš recept za smrznuti jogurt od kruške.
Slastan parfait od jogurta
Parfait je ukusan i vizualno privlačan desert, stoga ga za autentičan doživljaj pripremajte u čaši. Potreban vam je jogurt s okusom vanilije koji će osigurati slatkoću, ali neće prevladati nad ostalim aromama, voće po želji (ukoliko je veće narežite ga na veličinu zalogaja) i muesli ili orašasti plodovi koji će dati hrskavost cijelom desertu. Parfait pripremite na način da naizmjenično stavljate sloj jogurta i sezonskog voća u čašu. Desert završite slojem voća i na vrh posipajte muesli ili nasjeckane orašaste plodove. Ukoliko želite, završni dodir možete postići i dodatkom komadića čokolade, bombonima ili jednostavno šlagom. Držite u hladnjaku nekoliko sati prije konzumacije.
Torta od sira
I obožavanu tortu od sira moguće je pripremiti bez pečenja. Da biste dobili otprilike 6 serviranja za početak do mrvica zdrobite 20 keksa po želji i pomiješajte ih s 2 čajne žličice maslaca koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi. Smjesu ravnomjerno rasporedite po čašama ili posudi kako biste dobili koru. Punjenje napravite tako da prvo dobro promiješajte (najbolje mikserom) 350 g kremastog sira i 1 šalicu nutelle ili drugog namaza od lješnjaka, a zatim smjesi dodajte 1 čajnu žličicu ekstrakta od vanilije. U drugoj posudi dobro promiješajte 2 šalice šlaga i 3 žlice šećera, a zatim je nježno dodajte smjesi sira i nutelle. Miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu te je rasporedite po kori. Stavite u hladnjak na par sati i servirajte. Svakako isprobajte i pravi proljetni desert, tortu od sira i jagoda.
Osvježite se semifreddom
Iako je semifreddo ljetno jelo, priuštite si slatko osvježenje i u proljeće uz pomoć naših recepata:
Semifreddo od limuna i divlje metvice
Semifreddo sa šumskim jagodama
Semifreddo od badema i kadulje
Pite bez pečenja
Razne pite uvijek su popularan desert, a koru za njih moguće je pripremiti i bez pečenja. Jednostavno pomiješajte otopljenu čokoladu i ekspandirane žitne pahuljice, stavite ju u okruglu posudu za pečenje pite i stavite u zamrzivač dok se kora ne „smiri“. Koru prelijte željenim punjenjem i desert je spreman.