09. listopada 2013.

Domaća Nutella

nutella glavna.jpg
1/3
gastro postao gastro.24sata.hr

Blogerica Sanja Štrbac, poznata po blogu Domaćica, podijelila je s nama ovaj fenomenalan recep. Virtualnim svijetom kruže brojni recepti ovog nenadmašnog namaza od lješnjaka. I sama već neko vrijeme skupljam recepte i pratim kako svatko tko ga objavi kaže da je baš taj recept onaj pravi. Naravno da nijedan ne može biti isti kao originalna Nutella jer tvrtka poput Ferrera u tajnosti dobro čuva svoj recept, odnosno omjer sastojaka i način pripreme. No ono najbolje što nam malo naše volje i vremena može pružiti jest odličan, čokoladan, sjajno maziv namaz od lješnjaka – zapravo upravo ono što Nutella i jest.

Neki će u njemu pronaći pronaći Nutellu, neki neće. Ja sam isprobala nekoliko različitih recepata i svaki je poseban na svoj način. Ja sam baš u ovome pronašla svoj savršeni kremasti namaz. Kod pripravka domaće Nutelle odlično je to što ju možete personalizirati dodavanjem kokosovog ili lješnjakovog ulja, pokojom žličicom arome vanilije ili izborom mliječne čokolade s okusom. Glavna baza Nutelle su lješnjaci, koji su se sasvim slučajno našli u ovom receptu kada se on stvarao davne 1940. godine. U to vrijeme u svijetu je manjkalo čokolade zbog onemogućene opskrbe tijekom 2. svjetskog rata. Stoga je slavni Ferrero, kako bi nadomjestio čokoladu, upotrijebio lješnjake kojih je tada u talijanskoj regiji Piemont bilo napretek.

Sastojci:
 

  • 100 g lješnjaka
  • 100 g mliječne čokolade sobne temperature
  • 200 g tamne čokolade (za kuhanje ili s minimalno 70% kakaa) sobne temperature
  • 150 g šećera u prahu
  • 1,5 dl punomasnog mlijeka (3,2% m.m.)
  • 1 dl suncokretovog ulja (može i biljno, lješnjakovo, kokosovo)
  • 1 vanilin šećer


Priprema:

 

 

  1. Lješnjake posložite na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu na 170 stupnjeva – 15 minuta, Svakih 5 minuta lješnjake promiješajte da se ravnomjerno ispeku. Nakon što su gotovi potrebno ih je ohladiti.
  2. Pečenim lješnjacima ogulite ljusku (ne brinite ako nisu savršeno oguljeni).
  3. U mlincu za kavu ili blenderu sameljite lješnjake u što finiju pastu sličnu maslacu ili nekom drugom namazu (oko 3 minute).
  4. Ukoliko ste lješnjake mljeli u mlincu za kavu prebacite ih u blender, dodajte im šećer u prahu i kratko izmiksajte.
  5. Tamnu i mliječnu čokoladu isjeckajte na jako sitno i dodajte u blender. Opet izmiksajte.
  6. Dodajte vanilin šećer, mlijeko i ulje i opet miksajte sve dok ne dobijete glatku jednoličnu smjesu.
  7. Smjesu stavite u posudu i kuhajte na parnoj kupelji stalno miješajući drvenom kuhačom do željene gustoće.
  8. Namaz ulijte u suhu zagrijanu teglicu, ostavite da se potpuno ohladi i onda ga zatvorite poklopcem. Naravno, možete ga jesti i odmah dok je topao.
  9. Čuvajte na hladnom mjestu.

U našim krajevima Nutella se najčešće jede namazana na palačinku ili mnogima najbolji način - žlicom iz teglice. Sve popularniji način koji mnogi otkrivaju, jest na tostiranom kruhu gdje dvije tradicije nadopunjuju jedna drugu.

Sanju možete pratiti na blogu Domaćica i na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.