Ovo popularno jelo od povrća čest je prijatelj na našim stolovima, a naročito ljeti... Donosimo dva recepta - jedan tradicionalni sa svinjskom masti i jedan s maslinovim uljem
Ponukani brojnim raspravama na našim društvenim mrežama oko načina spravljanja sataraša odlučili smo zamoliti dvije blogerice da nam pripreme svoje verzije sataraša. Odabir je pao na Sandru Rončević i Tanju Pastuović Klaić, prekaljene ljubiteljice domaće (slavonske) kuhinje.
Često ste ostavljali komentare da se originalni sataraš priprema isključivo na svinjskoj masti pa donosimo dva 'suprostavljena' recepta, jedan sa, a drugi bez masti ostavljajući tebi na izbor da odabereš favorita.
Mirisno povrtno jelo koje se može poslužiti kao samostalni obrok, toplo predjelo ili prilog uz meso. Najčešće se poslužuje uz rižu, pire krumpir ili s umućenim jajima.
Ne gasi ekran dok kuham
Sataraš - recept Sandre Rončević
20 MIN
pripreme
45 MIN
kuhanja
4
porcija
SREDNJE
Sastojci
Luk
1
kom
Češnjak
2
režanj
Paprika
4
kom
Rajčica
7
kom
Ljuta papričica
1
kom
Maslinovo ulje
Sol
Svježe mljeveni crni papar
Kopar
Listići svježeg peršina
Majčina dušica
Postupak
Očistiti luk i narezati ga na sitno. Paprike očistiti od sjemenki i narezati na veće kockice. Rajčicu, također, narezati na kockice.
Na maslinovo ulje ubaciti chilli papričicu i aromatizirati ulje jedno 3-4 minute pa potom dodati luk i pirjati ga dok ne postane staklast. Na luk dodati paprike i nastaviti pirjanjem.
Nakon 10 minuta izvaditi chilli papričicu (ili ostaviti do kraja ako volite ljuto) pa dodati rajčice, prostisnuti češnjak, posoliti i popapriti te poklopiti i ostaviti da se jelo kuha na laganoj vatri 20-25 minuta. Sataraš je gotov kad velik dio tekućine ispari.
Pred sam kraj kuhanja dodati začine po želji; svježi kopar, sitno sjeckani peršin ili listiće majčine dušice.
Poslužiti uz kuhanu rižu, pire krumpir ili uz tostirani kruh. Također, pri samom kraju kuhanja, u sataraš možeš umiješati 3-4 (ili više) umućena jaja i poslužiti uz zdjelu zelene salate.
Ako ovoj kombinaciji povrća dodaš tikvice i patlidžane dobit ćeš ukusno provansalsko jelo ratatouille.
Sataraš prema receptu Tanje Pastuović Klaić
foto: Tanja Pastuović Klaić
"Ovo je posvećeno jednom od mojih najdražih ljetnih jela, a u dijelu Slavonije u kojem sam rođena i odrasla to jelo nazivamo bećarac, dok je uobičajeni naziv sataraš", ističe i dodaje važnost biranja dobro dozrelih plodova, paradajz mora biti mekan i sočan, a preferira pripremu na domaćoj masti iako je i ulje sasvim dobra alternativa.
"Uz bećarac mi ne treba ništa osim finog, friškog kruha. Obožavam njegovu jednostavnost", kaže Tanja. Dodaje da je recept pomalo odokativan, omjeri nisu uvijek isti, ova je količina otprilike za 2 ljudi...
Ne gasi ekran dok kuham
Sataraš - recept Tanje Pastuović Klaić
25 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
2
porcija
SREDNJE
Sastojci
Luk
2
kom
Paprika
3
kom
Rajčica
6
kom
Mast
Sol
Šećer
Ljuta papričica
1
kom
Postupak
Luk, papriku i paradajz operi i nareži na manje komade, za ovo jelo povrće ne treba baš jako usitniti.
Na većoj tavi zagrij žlicu masti (umjesto masti moguće je koristiti i ulje, no ovo je tradicionalan slavonski recept) pa dodaj nasjeckani luk, kratko ga prodinstaj, posoli i povremeno miješaj.
Nakon 10-ak minuta, kada je luk već staklast i smekšan, dodaj papriku ranije narezanu na veće komade pa opet pusti da lagano krčka sljedećih 10-ak minuta. Sada dodaj i narezani paradajz, sve pažljivo promiješaj i ostavi da se dinsta na laganoj vatri.
Nemoj dodavati nikakvu tekućinu jer će paradajz pustiti dovoljno svog soka, samo budi u blizini i povremeno promiješaj.
Kada je sve povrće omekšalo dodaj mu navrh žličice šećera, po potrebi još dosoli i dodaj malo ljute papričice ili peperoncina. I jedno i drugo jako usitni prije nego primješaš jelu.
U slučaju da koristiš ljute papričice, pažjivo kod doziranja jer njihovu žestinu tek kasnije osjetiš u punoj snazi ;)) Ja volim kada je satarš malo ljući.
Sataraš je gotov kada višak tekućine ispari, odnosno kada to odgovara njegova tekstura - netko voli rijeđi, a netko ukuhaniji.