19. studenoga 2015.

Istarska invazija na Zagreb

v starem melinu
gastro postao gastro.24sata.hr
Vinari i kulinarski znalci našeg najvećeg poluotoka pripremili su se za osvajanje Zagrepčana

Nabujak od povrća s tartufima najteža je artiljerija s kojom bi Istra sljedeći tjedan mogla napasti Zagreb. Počinje, naime, serija gastronomskih invazija hrvatskih regija na metropolu, a vinari i kulinari našeg najvećeg poluotoka prvi su se pripremili za osvajanje Zagrepčana. Kako? Vješto i lako!

U to smo se uvjerili u restoranu V Starem Melinu, u prekrasnom obnovljenom mlinu s kraja 16. stoljeća. Nabujak je bio prilog otkoštenom i zarolanom pečenom mesu mlade divlje svinje, no dovoljno je jak i kao samostalno jelo. Melinovi chefovi Igor Novosel i Stiven Tucić nisu napravili "musaku", odnosno amorfnu mješavinu okusa tikvica, paprika, tartufa i vrhnja već se osjetila svaka namirnica posebno. A sve su zajedno bile vrlo fina cjelina.

Nabujak | Author: Ivo Kozarčanin foto: Ivo Kozarčanin

Samom nabujku izvanredan vinski partner može biti odležana istarska malvazija, masnijem mesu mlade divlje svinje dobar teran, a njihovoj kombinaciji neki svježiji merlot. Divljiji crnjak od merlota, a to su u pravilu cabernet sauvignon ili neka mješavina marlota i caberneta, pristajat će gulašu od jelenjeg mesa koji je u Melinu poslužen s českim knedlima od kruha. Taj odličan prilog sigurno je zasluga vlasnikove supruge Čehinje, a Istrani će ga vjerojatno zamijeniti fužima ili nekom svojom drugom finom tjesteninom.

A za vino ponovno mogu odabrati i teran, posebno zato što će u igri biti i Klaudio Tomaz, vinska zvijezda iz Motovuna, koji ima izvanredan Teran Barbarossa. Teran će se V starem melinu sljedeći tjedan i kuhati i bit će to neka modernija verzija istarske supe s dodatkom meda i istarskog začinskog bilja. A svaki dan moći će se kušati druga tri istarska jela.

Restoran je vrlo lijepo uređen, prepun je starih mlinarskih alata i škrinja, a i na prekrasnom je mjestu. Dio je jednog od bolje očuvanih feudalnih imanja u Hrvatskoj koje su stoljećima posjedovale velikaške obitelji Rauch, Ratkay, Vojković, Sermage i Junković, a po potonjima se zove i ulica u kojoj je mlin. Puno jela se priprema u krušnoj peći, a pastrve se love u potoku nakon što ih gost naruči. Dobra su pozivnica i gostu poprilično ugodne cijene buteljiranih vina.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.