gastro postao
Jaffa torta ukusna je slastica koja na najfiniji način spaja čokoladu i naranču.
Prvo što pomislimo kada kažemo Jaffa torta su biskvit, čokolada i naranča. U ovom divnom receptu sve se spaja u jedno i nitko joj ne može odoljeti. Odlična je za rođendane, obiteljska slavlja i sve generacije.
Odvojite vrijeme i počastite se bogatim okusima ove slastice.
Jaffa torta
Sastojci - za biskvit:
- 250 g maslaca
- 300 g šećera
- 4 velika jaja
- 100 g punomasnog jogurta
- 300 g brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- korica 4 velike naranče (naranče se poslije iskoriste za sok)
Sastojci - za nadjev od naranče:
- sok od 5 velikih naranči (oko 500 ml)
- 100 g šećera
- 6 listića želatine
Sastojci - za čokoladni preljev:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g natrgane mliječne čokolade
- 100 g natrgane tamne čokolade
Sastojci - za ukrašavanje:
- korica 1 naranče
- 2 žlice marmelade od marelice
Postupak:
- Biskvit peci u kalupu promjera 23 centimetra.
- Naulji kalup za nadjev. Prvo napravi nadjev za tortu veličine oko 20 cm, možete ga napraviti i dan ranije. Skini koricu s četiri naranče i stavi sa strane (upotrijebit ćete ih za biskvit). Sok od 5 naranči i šećer stavi u posudu i lagano zagrijavaj dok se šećer ne otopi. U međuvremenu stavi listiće od želatine u hladnu vodu dok ne omekane. Makni želatinu iz vode, ocijedi i stavi u zagrijani sok. Miješaj dok se želatina ne rastopi. Ulij smjesu u kalup za pečenje i ostavi da stoji 4 sata ili preko noći.
- Zagrij pećnicu na 160 stupnjeva. Stavi sve sastojke za biskvit u posudu i miksaj dok smjesa ne postane glatka. Stavi smjesu u lim za pečenje, pecite 55 minuta. Nakon pečenja ohladi 15 minuta, okreni biskvit i pusti da se ohladi.
- Za čokoladni preljev zagrij slatko vrhnje, zagrij čokoladu u maloj posudi i prelij vrhnje, ostavi 10 minuta i onda sve dobro izmiješaj. Ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Na biskvit stavi nadjev od naranče, premaži čokoladnim preljevom i ako želite tortu možete ukrasiti koricom od naranče i malo zagrijati marmeladu od marelice i staviti na vrh.
- Tortu možeš poslužiti odmah ili nakon 24 sata.