Recepti 05. siječnja 2017.

Kalja: Nekada za siromahe, danas prava poslastica!

Kalja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo sjajno jelo na žlicu kroz povijest su ljudi koristili kao lijek...

Prema tradiciji kalja se kuhala za vrijeme zimskih mjeseci u siromaškim obiteljima i to uglavnom od dostupnog povrća i janjetine, a mahom su je uživali pastiri nakon napornog dana. Najviše ćete čuti za ličku i bosansku kalju koja se u originalu spremala od janjetine i kupusa, a omiljena je i u kombinaciji sa sve rijeđe viđenom - bravetinom.

Priprema kalje i dalje uključuje raznovrsno povrće s neizbježnim kupusom i komadom mesa. 

Predlažemo sljedeći recept:

  • 1 glavica svježeg kupusa
  • 500g janjetine, junetine ili bravetine
  • 3 mrkve
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 svježa rajčica ili malo koncentrata rajčice
  • ulje, sol papar

Priprema:

  1. Narežite i zažutite luk. Dodajte mu meso sjeckano na kockice. Nakon nekoliko minuta ubacite i mrkvu.
  2. Kada se sve zažuti dolijte vode i koncentrat rajčice. Ubacite češnjak. Kuhajte oko pola sata pa ubacite nasjeckani kupus i kuhajte sve zajedno oko sat vremena.
  3. Pred sam kraj dodajte peršin. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.