Američki omiljeni namaz - maslac od kikirikija - sve više pronalazi put do naših stolova. Sve je veći izbor u dućanima ali vrlo je jednostavan ako ga želite napraviti kod kuće. Kikiriki maslac najpoznatiji je kao namaz za sendviče, može se kombinirati uz pekmez. Odlično pristaje uz voće i povrće, a palačinke i muffini mogu dobiti novi okus. Ova vrlo hranjiva namirnica može se iskoristiti na razne načine. U nastavku donosimo recept za domaći maslac, ako želite oplemeniti okus dodajte začine poput kave, cimeta, papra, čilija... sve prema željama.
Recept za domaći maslac od kikirikija:
Sastojci:
1 šalica kikirikija
1.5 žličica maslinovog ili suncokretovog ulja
prstohvat soli
Priprema:
- Kako bi maslac bio ukusan, prvo ispecite kikiriki, na lim stavite masni papir poslažite kikiriki tako da između ima prostora. Mokrim rukama ga poprskajte kako ne bi zagorio.
- Pecite na 200°C oko 15-ak minuta ili dok ne dobije smeđu boju. Pazite da ne zagori. Pustite da se ohladi.
- U blender stavite kikiriki i miksajte dok se ne usitni, polako dodajte ulje i sol. Miksajte dok ne dobijete glatku masu.
- Dobro zatvoren maslac možete čuvati u hladnjaku oko 2 tjedna.
Dobar tek!