26. kolovoza 2016.

Mirisna dinja: ujutro uz pahuljice, za ručak s pršutom, a navečer u čaši

Dinja
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Među okusima i mirisima koje ljeto čine prepoznatljivi,m oduvijek je bila i ostat će - dinja

Uz bok omiljenoj lubenici, dinja je jedan od okusa za kojima žudimo kad mislimo na ljetni odmor. Ona je apsolutna vladarica ljetnog jelovnika. Prija već i za prvi jutarnji obrok, kad je možete poslužiti u kriškama ili kockicama uz omiljene zobene ili slične pahuljice. Zahvaljujući slasti i većem udjelu vode osvježava kao voćni sok nakon jutarnjeg buđenja.

pršut, dinje.jpg | Author:

Možete ju poslužiti uz kriške pršuta za predjelo ili pripremiti kremastu juhu. Nasjeckajte je na sitne kockice, popirjajte na maslacu s malo vrhnja, bijelog papra i rajčice te dodajte tjestenini, a za desert poslužite voćnu salatu. Ako uz taj obrok još poslužite neku varijaciju sangrije, španjolskog pića koje se radi od vina i voćnog soka s kockicama sezonskog voća, onda je dinja doista našla mjesto u svakom slijedu. 

A osim što će vas nahraniti bez osjećaja težine u želucu, pobrinut će se da nestane višak kilograma, da vam koža bude dulje mlada, a bolovi nestanu jer ih oblozi od dinje uklanjaju. Koliko se dinja dugo jede u mediteranskom krugu dokazuju i slike na zidovima Pompeja i Herkulaneja, a zna se da su uživali u jelu koje se pripremalo kuhanjem lubenica i dinja s medom, vinom i metvicom.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.