Musaka od patlidžana vjerojatno je recept najsličniji onom originalnom. Meso se pirja, patlidžani prže i na kraju se sve zajedno zapeče u pećnici. Iako u većinu recepata ide bešamel umak, u ovome se smjesa prije pečenja zalije vrućom vodom.
Druga kombinacija za musaku tipična je po tome jer se radi od mljevenog mesa i povrća, ali netipična jer ju ne pečemo u pećnici. Musaka s cvjetačom recept je koji se isplati probati, a mljevenu govedinu uvijek možete zamijeniti mesom po izboru. Musaka od tikvica kod nas je dosta popularna, pogotovo tijekom ljeta kada su nam dostupne svježe tikvice. Iako je odlična odmah iz pećnice, ova musaka je još bolja kada neko vrijeme odstoji.
Musaki od ribanog krumpira posebnu draž daje završni dio pripreme - smjesa od jaja mlijeka i vrhnja kojom se prelije složenac. Prije samog pečenja naribajte na musaku i malo parmezana.
Još jedna varijanta musake koja će odgovarati vegetarijancima je Mini musaka od krumpira i gljiva. Sastojke ne morate prethodno ni pržiti ni kuhati. Potrebno ih je narezati i sirove posložiti u posudu za pečenje u pećnici.
Isprobajte recepte za najukusnije musake: