gastro postao
Čokolada uvijek popravlja raspoloženje, a čokoladna torta će vam sigurno uljepšati dan.
Tražite recept za najslađu, najbolju tortu? Donosimo vam recept koji će zadovoljiti i najistančanija nepca zaljubljenika u čokoladu. Pitate se zašto najbolja? Recept je jednostavan, sastojci su jeftini i vjerojatno uvijek dostupni u ormarima u kuhinji, a rezultata je izvrstan.
Potrebno vam je:
- 2 šalice brašna
- 2 šalice šećera
- 3/4 šalice kakaa u prahu
- 2 žličice praška za pecivo
- 1 1/2 žličice sode bikarbone
- žličica soli
- žličica instant kave
- šalica mlijeka
- 1/2 šalice ulja
- 2 jaja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- šalica kipuće vode
Za čokoladnu glazuru:
- 1 1/2 šalice omekšalog maslaca
- 1 šalica kakaa u prahu
- 5 šalica šećera u prahu
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjava.
- U veliku zdjelu dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i instant kavu i sve dobro izmiješajte.
- Dodajte mlijeko, ulje, jaja i ekstrakt vanilije te izmiksajte na srednjoj jačini. Smanjite brzinu i polako dodajte kipuću vodu.
- Sve miksajte na najjačoj brzini 1-2 minute.
- Sjesu podijelite na dva jednaka dijela i izlijte u dva kalupa (oko 22 cm ) i pecite 30-35 minuta (dok čačkalica ne izađe čista).
- Izvadite iz pećnice i pustite da se hladi 10 minuta.
- Dok se hladi napravite čokoladnu glazuru.
- Zajedno izmiksajte kakao i omekšali maslac dok se dobro ne sjedine.
- Postepeno dodajte šećer i mlijeko i miskajte. Na kraju jos dodajte ekstrakt vanilije.
- Ako je glazura previse suha dodajte još malo mlijeka, dok ne dostigne pravu konzistenciju. Ako vam se čini da je previše vodena, dodajte šećera u prahu.
Tortu nadjenite i premažite glazurom i stavite na hlađenje.
U slast!