Recepti 22. studenoga 2017.

Kraljica jeseni: Neodoljiva pita od jabuka i oraha

pita
foto: Karina Šiždrak
gastro postao gastro.24sata.hr
Predivna pita od jabuka i oraha koja super paše uz popodnevnu kavu :)

Pita od jabuka jedan je od onih vječnih deserata koje je teško odbiti. A kad im još pridružite orahe veselju nema kraja.

Iznimno prhka, nadjev idealne slatkoće, a orasi daju onaj posebni štih. Jednostavna je za napraviti, a najviše vremena treba za pravljenje mreže :)

 

Tarte fine Možda vas zanima... Tanka pita s jabukama i lisnatim tijestom Kolumne

 

Jabuke u karamelu Možda vas zanima... Jabuke u karamelu Kolumne

 

Porebno vam je:

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • malo hladne vode
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli


Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 4 žlice mljevenih oraha
  • 1 limun (sok)
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • žlica prošeka ili ruma

i još:

  • pekmez od marelice
  • šećer u prahu

Priprema tijesta:

  1. Napravite tijesto. Pomiješajte brašno i maslac i sol pa dodajte hladnu vodu. Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
  2. Tijesto umotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena.
  3. Kad se ohladi, tijesto tanko razvucite na veličinu kalupa i njme obložite kalup i to tako da krajevi tijesta malo prelaze rub te vratite u hladnjak.  Višak tijesta također vratite u hladnjak (od njega će te napraviti trakice).

Priprema nadjeva:

  1. Jabuke ogulite, naribajte, dodajte orahe, sok limuna, cimet, šećer, vanilin šećer i prošek. Sve dobro pomiješajte.
  2. Smjesom nadjenite ohlađeno tijesto koje ste prethodo izbockali vilicom.
  3. Ostatak tijesta tanko razvucite, izrežite trakice i napravite 'mrežu' preko nadjeva. 
  4. Pecite 50 -60 minuta na 180 stupnjava.
  5. Vruću pitu premažite pekmezom od marelica i kada se ohladi posuti šećerom u prahu.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.