gastro postao
Gosti su otišli i ostalo vam je piva u boci? Više ga ne morate prolijevati, iskoriste ga za, pazite sad - karamel umak.
Ako ste pravi pivopija teško je zamisliti da vam ikada može biti previše piva. Neki ga toliko vole da bi ga najradije i jeli i pili.
Postoji veliki broj jela u kojima se koristi pivo, većinom slanih. Ali chefica Alice Medrich ga najviše voli u desertima. Vjerovali ili ne, nedavno je napravila i karamel umak s pivom. Sve što trebate je pivo, vrhnje za šlag, maslac, smeđi šećer, malo soli i vanilija.
Za one koji će se odvažiti stoga donosimo recept za karamelu s pivom.
Sastojci:
- 300 g smeđeg šećera
- 3 šalice vrhnja za šlag
- 1 šalica piva
- 1.5 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- U velikoj tavi zajedno pomiješajte šećer, vrhnje i pivo te kuhajte na laganoj vatri.
- Kuhajte uz povremeno miješanje sve dok ne reducirate umak na dvije šalice.
- Maknite s vatre i dodajte vaniliju i sol.
- Pustite da se malo ohladi.
- Možete ga koristiti i toplog i hladnog.
Dobar tek/živjeli!