Nadjevi za kore mogu biti od različitog povrća poput patlidžana, krumpira, poriluka, špinata, ali i od sira i mesa.
Najvažniji korak za dobar burek je tijesto koje bi trebalo biti glatko i kompaktno. Donosimo vam recept za tijesto i tri različita nadjeva. Specifičnost turskog bureka je da se nadjev prelijeva smjesom od jednog jaja, malo ulja i pola šalice mlijeka.
Recept:
Preljev:
- 1 jaje
- 3 žlice ulja
- 0.5 šalice mlijeka
- žličica sezama
Tijesto (pola kilograma tijesta):
- 500 grama mekog brašna
- 2 jaja
- 0.5 žličice soli
- 0.75 šalice mlijeka
- 0.5 šalice ulja
Postupak:
- Za tijesto prosijte brašno, dodajte jaja, sol, mlijeko i ulje i mijesite dok ne postane glatko. Podijelite na tri dijela i svaki razvaljajte, premažite s uljem i ostavite da se odmori 20-ak minuta.
- Svaki komad tijesta koji ste razvaljali prerežite na dva, tri dijela.
- Složite u lim, dva dijela tijesta jedan na drugi pa rasporedite tri žlice nadjeva. Zatim na nadjev rasporedite preljev, pokrijte ga s dva, tri lista tijesta i ponovite postupak.
- Na vrhu je tijesto koje zalijte preljevom.
Burek s mljevenim mesom
Nadjev:
- 200 grama mljevene junetine
- glavica luka
- rajčica ili tri žlice rajčice iz konzerve
- 0.5 žličice soli
- 0.5 žličice crnog papra
- 0.5 žličice kima
- žlica ulja
Priprema:
- Zagrijete ulje na tavi, stavite meso pa pirjajte od pet do deset minuta. Dodajte nasjeckani luk, popržite dvije, tri minute na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčice i sol.
- Pirjajte sve zajedno od šest do sedam minuta na laganoj vatri i povremeno miješajte. Začinite paprom i kimom.
- Burek dalje pripremate kao što je opisano u dijelu recepta s tijestom
Burek s patlidžanom
Nadjev:
- 2 patlidžana
- luk
- 0.5 šalice mljevenog mesa
- 3 žlice ulja
- 0.5 žličice soli
- 0.5 žličice paprike
Priprema:
- Nasjeckajte luk i propirjajte na ulju. Dodajte mljeveno meso i pirjajte na laganoj vatri. Nasjeckajte patlidžane pa ih dodajte mesu.
- Dodajte začine te pirjajate dok patlidžani ne omekšaju, od 10 do 12 minuta.
- Burek dalje pripremajte kao što je opisano u receptu od tijesta.
Burek od špinata
Nadjev:
- 600 grama svježeg špinata ili 300 grama smrznutog
- glavica luka
- 2 žlice ulja
- 0.5 žličica soli
- prstohvat crnog papra
Priprema:
- Ako koristite smrznuti špinat, ne morate ga topiti. Koristite li svježi, operite ga, dobro ocijedite i nasjeckajte. Nasjeckajte luk.
- Zagrijete ulje na tavi pa pirjajte luk dvije, tri minute na srednje jakoj vatri.
- Dodajte špinat i sol i prijajte od osam do deset minuta poklopljeno uz povremeno miješanje. Začinite paprom prema želji.
- Burek dalje pripremajte kao što je opisano gore u receptu od tijesta.
Dobar tek!