07. studenoga 2016.

Sočan preokrenuti kolač od jabuka, đumbira i meda

kolač od jabuka
foto: Stockfood
gastro postao gastro.24sata.hr
Preokrenuti kolač od jabuka s domaćom karamelom i medom idealna je jesenska slastica.

Topina i ugodni mirisi proširit će se vašom kuhinjom kod pripreme ovog preokrenutog kolača od jabuka. Najprije pripremite domaći, jednostavan karamel, a zatim sve skupa ukomponirajte u kalup. Mješavina meda i karamele će dati na sočnosti i, ako ga spremite u dobro zatvorenu posudu, on će biti svjež čak i nekoliko dana poslije pripreme.

Potrebno vam je:

  • 3 žlice maslaca
  • 1 šalica smeđeg šećera
  • 500 g jabuka
  • 2 šalice brašna
  • 2 žličice praška za peciva
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica klinčića
  • 2 jaja
  • 2 žlice svježeg ribanog đumbira
  • Prstohvat soli

Postupak pripreme:

  1. Jabuke očistite i narežite na ploške.
  2. Zagrijte žlicu maslaca pa dodajte pola šalice smeđeg šećera.
  3. Dodajte 2 žlice vode i kuhajte dok se šećer ne otopi, a vi dobijete gusti karamel umak.
  4. Maknite na tanjur pa u istoj posudi otopite još kockicu maslaca i dodajte jabuke.
  5. Kuhajte dok ne omekšaju.
  6. Posložite ih na dno kalupa koji ste premazali maslacem i prelijte dobivenim karamelom.
  7. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, začine.
  8. Pomiješajte ostatak otopljenog maslaca, dvije žlice meda, jaja i đumbir.
  9. Dobro pomiješajte pa dodajte suhe sastojke i dobivenu smjesu prelijte preko jabuka.
  10. Pecite oko 40-45 minuta na 180 stupnjeva.
  11. Prije posluživanja kolač ohladite i preokrenite.

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.