Špajza 22. kolovoza 2016.

Hrvatsko pivsko ljeto: Pogledajte koja najnovija domaća piva osvajaju grla i tržište!

Pivsko ljeto
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Na moru, uz televizor, na terasi ili gdje god vama prija, divno je u ljetne popiti čašu finoga piva. Upitali smo stoga naše pivare, organizatore pivskih festivala i vlasnike lokala - što su nam spremili u tu svrhu, pa eto što možete očekivati do sredine rujna!

Krenemo li od najosnovnijih početaka, red je da počnemo s homebrewerima. Ljudi koji pivo kuhaju kod kuće, bilo u kadi, garaži, supruginom špaheru ili na otvorenom, i ove su godine odradili svoja dva najjača festivala - Remetinec i Požešku kriglu, dok se u Splitu okupljanje kućnih pivara i craftera Hmeljevo 2016. odigralo ovoga vikenda. Nešto slično, s brojnim hrvatskim predstavnicima dogodilo se u susjednom nam Mostaru – 2. BiH Craft Beer Festival, i to 30. srpnja.

Pivsko ljeto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Homebreweri koji počnu puniti i prodavati svoje pivo – nisu nužno odmah craft ili zanatski pivari, ali često se to upravo tako dogodi. Pred kraj ljeta će se tako odvijati još nekoliko zanimljivih craft manifestacija kao Beer Yard Festival u Zagrebu u subotu 27. kolovoza, u dvorištu kluba Močvara, kada ćete od podneva do dugo u noć moći uživati u craftovima, street foodu i brojnim koncertima. Zadar Craft Beer Festival na divnoj lokaciji uz more uz Kawasaki 3p i M.O.R.T. svoja će vrata otvoriti 26. i 27. kolovoza, a Istra će sa sjajnom pivskom postavom pojačanom Mađarima, Austrijancima i Slovencima - na Medulin Craft Beer Festival pivopije primiti vikend nakon toga, 2. i 3. rujna. Nema žednih!

Hrvatska craft revolucija ima sve jaču vojsku uživatelja, a nedavno su na vrata pubova i kafića zakucala brojna nova imena. Prvo Viško Pivo je najsvježija priča, u biti bajka o legendarnom Norvežaninu Kjetilu Jikiunu koji je prodao svoju pivovaru, odselio na Kretu i sad radi pivo i na Visu. U ponudi su saison, pale ale i porter, a prve reakcija – više nego dobre! Irac Nick Colgan isto to radi u pivovari Garden na zagrebačkom Žitnjaku, također s vrlo dobrim kritikama za svojih pet brendova, od soura do citrusne IPA-e.. 

U Splitu je Barba već dosegao status legende kao prvi splitski craft, dok zadarska zadružna pivovara Brlog svoju Plavušu (American Blonde Ale) izbacuje tek krajem kolovoza. No, u njihovom gradu je krenula i Varoška pivovara, koja je tek u povojima, ali ponosno najavljuje svoj saison i američki IPA. Šibenski Učenjak malim koracima predstavlja American Pale Ale s tri vrste hmelja, u kolaboraciji s Novom Rundom, dok fantastično Vunetovo na Hvaru i dalje polako i skromno radi divna piva, a ovog ljeta nam preporučaju Saison i standardnu Hvarsku Medicinu te A la Americanu. Bura Brew iz Poreča nudi Amber Ale, Golding Ale i IPA, a kako su tek nedavno počeli, obavezno im pružite priliku, isto kao i zagrebačkim novitetina, Pivionici (IPL, Fulir), Pulferu (American Pale Ale) i Bad Breweryju.

Bujski San Servolo uz klasičnu paletu, ovogodišnje APA-u i IPA-u, nudi i dva specijala – Pivo s Teraninom i pivo s tartufima! Samoborska pivnica i pivovara Razum osvaja trofeje gdje god se pojavi, pa provjerite njihov svijetli, tamni i crveni lager, baš kao i u Sičicama u pivovari Bošnjak. Samo što je umjesto crvenog – u igri Bazger, radler od bazge! Rikardo Kahlina i dalje opskrbljuje Varaždin i okolicu svojim klasicima (Kahli Beer), kao što i dalje pruža mogućnost kuhanja gipsy craftova... Belgijsko-hrvatsko-srpska craft pivovara Visibaba, koja distribuira i vrhunske craftove Kabinet, i dalje ima svoju publiku s Janis Hoplin, Johnom Lemonom i Bobom Barleyem.

Nova Runda vas sve poziva na hmeljnu bombu, svoj C4, dok im je APA ostala u stalnoj ponudi, dok BrAle ide u sezonsku ponudu. Medvedgrad je u tjedan dana potočio svog Baltazara i Cug majstora, i sada se bazira na Ljetu u Zagrebu uz hrpu klasičnih brendova. Zmajska pivovara uz Porter i APA kreće ovih dana na osvajanje novog tržišta totalnim novitetom - American Wheatom. Varionica je sve oduševila Neon Stoutom, ali ga ponovo kuha tek u rujnu, do tada – klasični Pale Ale i Sunny lager wave trenutno dostupan samo u Pizzeriji Karijola na Visu. Mlada pivovara Houblon iz zagrebačke Trnovčice ima ugodan Blond Ale, koji stvarno obećava, a Križevačka pivovara nastavlja sa svijetlim i tamnim lagerom te mlađom članicom – Šenkom.

Pivsko ljeto | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Air Craft Brewery ima novu šaržu svog prvog pilotskog alea Red Barona, tu je i novo Marinsko pivo koje možete nabaviti u Beershopu na zagrebačkoj Remizi, kao i piva iz mladih pivovara u Slavoniji, Slawoner, Legionar i Black Hat (Amarillo i Black IPA), Valens – obavezno potražite sve novitete u osječkom raju za pivopije – Gajbi, i novootvorenoj Rundi. Slavonski Brod za to ima – Kuću piva... Nikako ne propustite posjetiti domaću kuhinju pivnice Mlinarica na Ksaveru pojačanu njihovim novim domaćim svijetlim i tamnim pivom koja brutalno sjedaju uz gurmanske pljeskavice...

Od Pivovara srednje veličine, Pivovara Ličanka je izbacila svoje Nefiltriranop Mutno Svijetlo, Daruvarska pivovara nastavila osvajati tržište sa svojim ABA-om i LELA-om, ali od sada i u 0,33 boci. Istarska pivovara pustila je na tržište novo Istarsko pivo po staroj recepturi s vodom iz izvora Sv. Ivan iznad Buzeta!

Od velikih, Karlovačka pivovara je upotrijebila domaći limun s Visa za radler, te napravila bezalkoholni radler, i proširila segment uvoznih piva - Affligem koji dolazi u okusima: Blonde, Double i Tripple te Brand IPA s trima vrstama hmelja. Carlsberg Croatia je osvježio svoju ponudu San Miguel Frescom, dok je Zagrebačka pivovara nakon koncentracije na nogometno prvenstvo, pažnju pridala većoj prirodnosti svojih radlera od limuna i grejpa, a tu je i sjajno primljen, nedavno ponovno lansiran Amber.

Zagreb je bogatiji za i za svoj craft street - Opatovina je puna pivnica, od starih Tolkien'sa, Ro-Doa, Craft Rooma, Kvazara i Carpe Diema, pa do novih Harat's Puba (na mjestu Potepuha) i budućeg rock svetišta Broom Kluba. U centru Zagreba su još novootvoren i All In u Draškovićevoj, Brew Bar u Domagojevoj i Hop in kod Autobusnog kolodvora, kao i Pločnik na Zapadnom kolodvoru... A tu su još i Leopold's u Splitu, Craft Beer Club u Puli...

Ukratko, što reći osim – krenite polako na svoju omiljenu, ili neku sasvim novu pivicu, ljeto je skoro pri kraju, ali za dobro pivo se uvijek nađe vremena!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.