Špajza 31. kolovoza 2016.

Volite ružičasti pjenušac? Vrijeme je da probate Kurtalj rosé brut!

Kurtalj
foto: Julio Frangen
gastro postao gastro.24sata.hr
Kurtalj rosé brut novi je pjenušac s Plešivice, proizvođača Drage Kurtalja. Obitelj Kurtalj tradicionalno se bavi vinarstvom i vinogradarstvom godinama, a danas ima najviše vinograda posađenih zelenim silvancem, rajnskim rizlingom i sivim pinotom od bijelih, te crnim pinotom i portugiscem - od crvenih sorti.

Osim na samoj Plešivici, gdje i nastaju, sva Kurtaljeva vina mogu se kušati na čaše u Vinskoj kleti u zagrebačkoj Novoj Vesi.

U ovom prekrasnom podrumu, u intimnoj se atmosferi svakodnevno uz plešivička vina nude i domaći naresci (kulen, slanina, šunka s hrenom i sir i vrhnje), a srijedom - domaća kuhana hrana (gableci).

Kurtalj | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Pjenušce Kurtalj karakterizira svježina i elegancija, ali nose i karakteristike svojeg specifičnog terroira.

Kod proizvodnje ovoga roséa zastupljena je sorta crni pinot (oko 70 %) te tradicijske plešivičke sorte - veltlinac crveni, kraljevina i šipelj (30%).

Kurtalj | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Rosé je vrlo svjež, provansalsko svijetlo roza boje te jednostavno zove na gutljaj više. Pravi ljetni pjenušac, izraženih voćnih, ali i ponekom zavodljivom cvjetnom notom.

Na promociji je pjenušac sljubljen uz rudarsku greblicu, poznati specijalitet plešivičkog kraja što se pokazalo kao „perfect match“, prema „nepčanoj ocjeni“ odabranih posjetitelja.

Kurtalj | Author: Julio Frangen foto: Julio Frangen

Zadovoljni zbog sjajnog pjenušca i još bolje domaće hrane te zaljubljivanja u skriven prostor sav u cigli i drvetu, nadamo see da se vidimo jedne srijede na jelima na žlicu - navodno je ćušpajz (cušpajz, čušpajz) besplatan, a plaća se samo vino!

Provjerite sami i informirajte se i o drugim vinima s Plešivice!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.