27. svibnja 2016.

Bruschette: Saznajte sve tajne nove zvijezde snacka

bruschette naslovna.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Bruschette možete pripremati u neograničenom broju varijacija, a uvijek će biti brz i ukusan obrok

Talijanski klasik, bruschetta se može servirati kao brzo i ukusno predjelo, grickalica ili kao „društvo“ čaši vina. Tradicionalni recept  koji datira iz 15. st. uključuje krišku kruha pripremljenog na grillu i lagano premazanog svježim češnjakom te začinjenog maslinovim uljem i octom. Danas postoji gotovo neograničeni broj varijacija bruschetta i to samo dodatkom raznih vrsta sireva, umaka od povrća i začinskog bilja. I upravo tu leži njihova ljepota: možete modificirati kombinaciju namirnica koju dodajete po vlastitom ukusu i uvijek ćete dobiti ukusan i brz obrok.

Ključ pripreme bruschette leži u odabiru i pripremi kruha. Sam kruh bi trebao imati debelu, hrskavu koru i čvrsti „mekani“ dio. Kriške kruha valja prije svega popeći na roštilju ili grill tavi, svaku krišku zatim premazati češnjakom i nakapati s malo ulja, po mogućnosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Time se dobiva temelj za dodavanje sastojaka po želji. Najpopularnija je zasigurno ona bruschetta s rajčicom i mozzarellom. Nakon što ste pripremili kruh, na njega naslažite pire od rajčice, kriške mozarelle, po želji popaprite i posolite. Zatim ukrasite sušenim origanom ili još bolje svježim bosiljkom.Želite li bruschette pripremiti na rimski način upotrijebite blago odstajali kruh i nemojte ga prepeći na grillu, već ga samo premažite češnjakom. Zatim nasjeckajte rajčicu, stavite ju u posudu i prelijte maslinovim uljem, posolite, popaprite i dodajte sjeckani svježi bosiljak. Tako pripremljenu smjesu ostavite da odstoji pola sata kako bi sol izvukla sok iz rajčice. Nakon pola sata sakupite sok koji je izašao iz rajčice, prelijte njime kruh te tek tada dodajte rajčicu iz posude. Ostavite da odstoji 10-ak minuta i servirajte.

Bruschette s maslinama | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Bruschetta pripremljena na napuljski način traži da na pripremljeni kruh, osim umaka od rajčice i mozzarelle posložite i  filete inćuna, nasjeckane masline te sve začinite solju i paprom.

Donosimo još ideja za pripremu bruschetta:
Bruschette caprese
Bruschette s inćunima i rajčicama
Bruschette od rostbifa
Bruschette s tikvicama

Odabir vina uz bruschette:

Kada birate vino koje ćete sljubiti s bruschettama odabirite primjerke koji komplementiraju sastojke na kruhu. Tako će primjerice uz klasičnu bruschettu s rajčicom i bosiljkom odlično pasati lagano voćno i nježno crno vino (Merlot, Crni Pinot) servirano na nižoj temperaturi (14 °C). Inćune će pratiti svježe bijelo vino (Malvazija, kontinentalni Chardonnay) umjerenog tijela i alkohola, a ako pak servirate bruschette s pršutom odaberite Pošip ili čvršće rose vino od Plavca Malog.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.