Kolumne 21. srpnja 2017.

4u1: Što je kava bez hrskavih čajnih kolačića?

foto: E- si gladan?
gastro postao gastro.24sata.hr
Gastro ljudi na društvenim se mrežama ovih dana čvrsto ograđuju od bilo kakvog paljenja pećnice. Shvaćamo, ali mislimo da imamo ideju zbog koje se isplati na kratko odstupiti od NoBake-ljeta.

Naši argumenti:

Prvo, što je kava bez keksića?

Drugo, što je kava bez četiri različite vrste keksića koje možete napraviti odjednom?

Plus, možete ih imati i nekoliko tjedana. Možete, no vrlo su zarazni i vjerojatno ih nakon nekoliko dana više neće biti.

Hajde, palite pećnice, krećemo! Znamo da smo vas nagovorili. 

 

Možda vas zanima... Čokoladnije ne može: Najsočniji brownies Kolumne

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Sastojci:

BAZA

  •  250 g maslaca
  • 200 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 jaja
  • 350 g oštrog brašna
  • 1 vanilin šećer
  • pola žličice praška za pecivo

DODACI

  • 6 Oreo keksa
  • šaka kikirikija
  • 3 reda mliječne čokolade ili čokolade za kuhanje
  • žličica kakao praha

Postupak:

Maslac koji je na sobnoj temperaturi nekoliko minuta, izradite mikserom da postane prozračan i kremast. U maslac dodajte šećer, vanillin šećer i ekstrakt vanilije. Nastavite miksati dok se svi sastojci ne povežu. Nakon toga dodajte jedno po jedno jaje u smjesu i miksajte da se sastojci ponovno povežu. Na kraju, kroz sito dodajte brašno i prašak za pecivo pa još jednom sve izmiješajte mikserom kako bi dobili ovu jednostavnu bazu za svoje kolačiće.

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

Nakon toga, sve je pitanje vaše mašte i sastojaka koje najviše volite. Mi smo svoju smjesu razdijelili na četiri dijela. Jednu smo ostavili čistu, u drugu dodali šaku nasjeckanih kikirikija, u treću nasjeckane Oreo kekse i žličicu kakao praha, a u četvrtu svima omiljenu čokoladu koju smo prethodno nasjeckali. 

Nakon što ste dodali svoje omiljene sastojke, preko smjesa stavite prianjajuću foliju i stavite u hladnjak na sat vremena da se sve dobro stegne.

U međuvremenu pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva, a na pleh za pečenje stavite papir za pečenje. Sve što je preostalo je keksiće oblikovati u kuglice (smjesu zagrabite malom žličicom kako bi vam svi keksi bili jednake veličine)  i poslagati tako da između keksića ostane par centimetara razmaka jer će se prilikom pečenja napuhnuti i razići. Keksiće pecite 10 minuta u zagrijanoj pećnici, a nakon toga ih ostavite minutu da se ohlade prije nego ih prebacite u drugu posudu. 

Ukusni su i kad su topli, ali najbolji su tek idući dan – kada izgube vlagu pa su hrskaviji i idealni za umakanje u čaj ili kavu.

Koje ste sastojke smiksali, javite nam na našu Facebook stranicu!  

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

„On kuha, ona piše“ postalo je „On kuha, da ona lakše piše“.

 

 | Author: E- si gladan? foto: E- si gladan?

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.