Kolumne 24. svibnja 2017.

Antiburger: Šparogama do sadržajnosti

foto: Maja Lončarek
gastro postao gastro.24sata.hr
“Ovo je, onak, najsadržajniji burger koji sam ikad jeo”, komentar je to dečka naše fotografkinje, kojem smo nakon prvog snimanja poslali paket fine hrane koju smo pripremili.

No, prvo da se upoznamo! Iza tipkovnice sam ja – Petra, dio e-si gladan? koji Kristijanove, odnosno chefove ideje pretvara u sadržaj koji upravo čitate. 

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek

Zašto e-si gladan? Da bi i vi jeli sadržajne burgere.
Ovaj smo nazvali antiburger. Jer što je burger bez lista zelene salate, rajčice i hambi peciva? Zato i je anti-, i zato i jest malo fancy – jer ga radi chef koji inače kuha  moderna jela u jednom poznatom zagrebačkom restoranu. Za vas, naše buduće i nadamo se, vjerne čitatelje, pripremit će upute kako se počastiti u posebnim trenucima, kad vam se jede nešto drugačije i nesvakodnevno.

Iako je koncept brze i jednostavne pripreme hrane u jednom loncu trenutno IN, ovo je ipak drugačije. Za ovo će vam trebati vremena i volje. Isplatit će se. Uz stručno vodstvo, sve će biti lakše. Krenimo ipak s nešto laganijom pripremom. No, jaaako ukusno!


Rustikalni burger sa šparogama i hladnim umakom od milerama 

Sastojci:

  • 400 g mljevenog mesa
  • 4 fete pršuta
  • 1 crveni luk
  • 50 g pancete
  • 10 šparoga
  • sol, papar
  • 2 veće šnite kruha (ili 4 manje šnite)
  • nekoliko kockica maslaca
  • 1 mladi luk
  • 150 g milerama
  • sok polovice limuna

 

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek

Kratke upute (znalcima dovoljne):


1.    Ispeci fine pljeskavice. 
2.    Tostiraj kruh na maslacu.
3.    Blanširaj šparoge i ohladi ih.
4.    Napravi čips od pršuta. 
5.    Napravi umak: u mileram umiješaj sok limuna, sitno sjeckani mladi luk i začine. 
6.    Složi burger: na kruh stavi pljeskavicu, a na pljeskavicu pršut pa šparoge prelivene umakom. Njam!

 

A sad, ajmo detaljnije. 


1.    Za burger je najbitnije kvalitetno meso. Posolite ga i popaprite po ukusu pa u njega dodajte pancetu i luk, nakon što ste ih sitno nasjeckali i pirjali na tavi nekoliko minuta kako bi pustili sve svoje sokove, a luk omekšao. Smjesu za pljeskavice ostavite sat vremena da odstoji. Pljeskavice oblikujte u željenoj veličini; mi smo radili četiri male, otprilike 110 g, debljine oko 3 cm. Zapecite ih na zagrijanoj tavi s obje strane po minutu, a zatim smanjite vatru i pecite još 5-7 minuta, ovisno o tome koliko jako pečenu pljeskavicu želite.
2.    Ako su šnite kruha velike kao one koje smo mi koristili, svaku prepolovite kako biste dobili četiri posteljice za svoje burgere. Na lagano zagrijanoj tavici otopite nekoliko kockica maslaca. Kruh položite na tavicu i brzo ga okrenite, kako bi obje strane upile maslac. Nastavite peći kruh sve dok s obje strane ne dobije zlatnožutu boju.
3.    Šparoge je potrebno samo prokuhati u posoljenoj  kipućoj vodi, otprilike 3-4 minute, ovisno o debljini. Kasnije ih ohladite u ledenoj vodi. To je to.
4.    Na lagano zagrijanu tavicu (bez ulja) stavite fete pršuta. Pecite ih otprilike minutu sa svake strane, a zatim ih stavite na kuhinjski papir kako bi se upio višak masnoće. Hlađenjem će pršut postati hrskav.
5.    Za umak jednostavno pjenjačom izradite mileram, dodajte sol, papar, sok polovice limuna i mladi luk koji ste prethodno nasjeckali. 
6.    Servirajte: na tostirani kruh položite pljeskavicu, na nju hrskavi čips pršuta, a zatim šparoge bogato prelivene osvježavajućim umakom.  Za “wow!” efekt servirajte svoje burgere na dasku i na vrh stavite klice ili nekoliko listića korijandera.

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek

 

 | Author: Maja Lončarek foto: Maja Lončarek

 

Potražite E- si gladan? na Facebooku i Instagramu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.