Kolumne 22. prosinca 2016.

Božić dolazi: Otkrivamo najbolja mjesta na Adventu

foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Zagrebački Advent kroz oči (i želudac) naše omiljene kolumnistice i hedonistice Oh Fudge!

Prošlu srijedu ste mogli slušati u emisiji Klasa Hedonist na Radiju 101 malo o Oh Fudgeu i bloganju i naravno, ponudi na Adventu u Zagrebu. Mogli ste postaviti koje pitanje i osvojiti zimsko kuhano vino. Uspjela sam naglasiti nekoliko najzanimljivijih i najkvalitetnijih ponuda. Mnogi su me kontaktirali prije i poslije da napišem koju preporuku štanda, kućice i zalogaja. Pretpostavljam da je svima kao i meni, najlakše kada mi sve to negdje piše da se mogu poslije tome vratiti i pročitati.

Krenimo redom:

Market u Martićevoj nudi svega par kućica, ali strateški raspoređenih. Gulaš u kruhu kod Mojo bara za sve koje bi ‘nešto na žlicu’ ili preko puta, Grill Žar nudi super dog burger. Otto&Frank će vas poslužiti rezanim kuhanim vinom i svježim fritulama, a Bistro 75 je u ulozi Ginoteqe. Croatian Design Superstore ima svoju ponudu za šašave poklone ovih blagdana s potpisom hrvatskih dizajnera.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Zrinjevac je daleko najpoznatija destinacija zagrebačkog Adventa. Iako okuplja najveću gužvu brojnih posjetioca i turista, pogotovo vikendom, vrijedi se malo žrtvovati i stati u red za Staru Prešu i njihove specijalitete. Ovdje možete naći i divno ručno rađene suvenire i ukrase, možda baš nađete ideju za poklone svojim najmilijima.

Lagano se spustite i prijeđete prema Strossmayerovom parku. Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti samo naizgled skriva šareni park “Kod Rudolfa” i njegove brojne ponude za najmlađe. Uključujući razno razne atrakcije i predstave, tu su i brojne slastice. Belgijski waffli, nizozemske palačinke, francuske palačinke, fritule i rolice od cimeta...su samo neke od ponuda.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Kada ste se odlučili za malo fizičke aktivnosti, brzo prema klizalištu na Trgu kralja Tomislava. Ne morate se brinuti da ćete ostati gladni i žedni jer vas Kitchen & Grill Plac spašava sa svojim bratwurstom i odličnim craft pivama.

Vrijeme je za malo ‘muvanja’ po glavnom zagrebačkom trgu i susjednim ulicama. Mjesto svih sastanaka i dogovora, Trg bana J. Jelačića, nudi buncek i zelje (La Fabrica) i firtule “Kod bake Marije” ili “Kod bake Tonke”.

Nezaobilazno mjesto ove godine je definitivno Advent na Strossmayerovom šetalištu. Uz prekrasan pogled možete uživati u hrani kod Mundoake i plesati cijeli dan. Klovićevi dvori imaju svoj božićni ugođaj pomalo skriven, ali jednako simpatičan na malo mirnijoj lokaciji parka Bele IV., odmah pored kule Lotrščak.

Ove godine osim brojnih dodatnih aktivnosti i sadržaja, sama ponuda na štandovima postaje sve šarenija i ljepša. Zato mi je jako drago vidjeti vinski podrum Filipec iz Samobora i njihovu ponudu u Gajevoj ulici. Bermet i Muštarda, inače njihovi tradicionalni specijaliteti, su pokloni pod borom koji će razveseliti svakog gurmana.

U Petrićevoj ulici ćete naći kućicu Mala Hunjka Sljeme sa domaćim gibanicama i štrudlama, a što je ‘Bakina medicina’ ćete morati sami saznati.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić

Lagano ‘skijamo’ po umjetnom snijegu između borova i stajemo na Europskom trgu. Odličan slalom zaslužuje odličnu ponudu bavarskog restorana Maximillian i germknedli koje možete naći na svakom koraku ove godine.

Svi znaju da je tulum u Kurelčevoj ulici uz DJ-a i Berlin kućice sa currywurstom. Ovdje također možete naći ginoteqe kad ožednite od silnog plesanja.

Sada smo već lagano umorni, polako se razgibavamo i ulijećemo u ‘žurku’ u Tomićevoj ulici. Rougemarin nas diže na noge sa svojim kielbasama i posebnom ponudom fritula.

Bilo je odlično,a to nisu sve lokacije. Imate još puno lokacija i popratnih događaja. Muzej za suvremenu umjetnost u Novom Zagrebu također širi ruke i nudi bogat izbor hrane i pića, poput Potato House-a i njihovih zanimljivih kombinacija. HNK i Oktogon ima svoj poseban adventski program. Muzej za umjetnost i obrt nudi prekrasnu izložbu Orašar, a Artomat na Trgu žrtava fašizma je poseban bombon za kreativce. Sve u svemu, svi su se dobro opskrbili i ljudi nerijetko biraju adventska događanja. Druže se, pjevaju, kližu i vesele. Obavezno im se pridružite jer energija je zarazna i Advent se tek zagrijava. Javite što ste sve probali i što vam se najviše svidjelo.

Ostanite fini i kreativni! :*

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Bonus od uredništva:

Ne propustite nikako probati vrhunsku i obilatu sarmu te poput duše mekan čobanac u šatoru na Kvaternikovu Trgu po specijalnom vinkovačkom receptu kuhara Đure. Na Tomislavcu stanite i kontemplirajte kod Perice uz švicarski raclette - topljeni sir s kuhanim krumpirom. Divota! Za kraj posjetite i Food & Bubbles u Kurelčevoj kod ludog Deje, popijte originalno kuhano vino i dokrajčite toplim sendvičem od kuhane šunke i hrena. Živio Advent!!!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.