Kolumne 4744 prikaza 20. ožujka 2017.

Čudesna brownie torta: Na dijetu ćemo od utorka...

Brownie.jpg
Već sam se više puta uvjerila da čokoladni kolači i torte jednostavno uvijek pale - nema tko ih ne voli. A još kad su jednostavni za pripremu, nema izgovora da se povremeno ne počastimo ovako slasnim desertom.

Ova je torta upravo takva - brza, prilagodljiva, svestrana i, najvažnije - prefina! Slatka, mekana baza i dekadentna, čokoladna krema ublažena nezaslađenim vrhnjem za šlag uz dodatak svježeg voća kombinacija je kojoj nitko neće odoljeti.

Ovu tortu možete napraviti zaista brzo, a prija u svakoj prigodi - nedjeljni ručak ili rođendanski tulum. Brownie bazu iz ovog recepta možete koristiti i kao samostalni kolač - isprobano! Dobar tek!

Brownie torta | Author: Thinkstock Thinkstock

Sastojci:
80 g maslaca + malo za mašćenje kalupa
200 g tamne čokolade
120 g smeđeg šećera
prstohvat soli
1 žlica ekstrakta vanilije
2 mala jaja
70 g brašna
šaka orašastih plodova i/ili suhog voća (bademi, brusnice) - po želji

Krema od čokolade
Sastojci:
200 ml vrhnja za šlag
120 g tamne čokolade (70% kakaa)
 + 200 ml vrhnja za šlag
jagode i čokolada za ukrašavanje

Priprema:
 
1. Pećnicu zagrijte na 180°C, kalup (okrugli, promjera 22 cm) obložite papirom za pečenje i još ga namastite maslacem.
2. Čokoladu i maslac narežite na sitno i otopite u mikrovalnoj pećnici, vadeći i miješajući svakih 20 sekundi. Možete otopiti i na pari. U to pjenjačom umiješajte šećer i sol, jaja koja ste ranije umutili, vaniliju, te na kraju brašno - nemojte dugo miješati, samo dok se poveže. Ako želite umiješajte krupno sjeckane bademe, brusnice, lješnjake... Ili preskočite taj korak.
3. Presipajte u kalup, poravnajte površinu i pecite oko 15-17 minuta. Tada provjerite čačkalicom je li pečeno - ona ne smije izaći čista već mora imati komadiće smjese na sebi (ali ne tekuću smjesu). Tada je kolač gotov i možete ga izvaditi iz pećnice.
4. Pustite da se ohladi, a zatim izvadite iz kalupa.
5. Vrhnje za šlag zavrijte gotovo do vrenja, zatim presipajte preko usitnjene čokolade. Promiješajte dok se sva čokolada ne otopi. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim spremite u hladnjak na 30-tak minuta.
6. Kad se smjesa počne stiskati, izmiksajte je mikserom kako biste je učinili mekšom, popust moussea. Miksajte dok se krema ne zgusne i postane svjetlija. Premažite preko brownie baze.
7. Preostalih 200 ml vrhnja za šlag izmiksajte pa premažite preo kreme. Ukrasite po želji - primjerice ribanom čokoladom i svježim jagodama.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.