Kolumne 04. ožujka 2016.

Napravite najukusniju buzaru po našoj recepturi!

buzara470.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Buzara je jedno od onih jela koje, na žalost, pripremam gotovo isključivo ljeti i to dok smo u blizini mora, kao sada. Obožavam taj mali ritual, rano buđenje i odlazak na zadarsku ribarnicu, obilazak, razgledavanje, biranje - savjetuje naša blogerica...

Malo manje obožavam čišćenje i ribanje školjkica (na koje ode puno više vremena nego na samo kuhanje), ali vrijedi to onog gušta koji slijedi kada buzara zamiriše. Uz ovo jelo volim poslužiti lagano prepečeni kruh.

Sastojci:

2,5 kg školjki (dagnji, brbavica, kunjki i lakirki)
300 g kozica
maslinovo ulje
8 režnjeva češnjaka
1 vezica peršinovog lista
1 čaša bijelog vina
krušne mrvice
svježe mljeveni papar
 

  1. U veću posudu uliti maslinovo ulje, dodati nasjeckani češnjak i na umjerenoj vatri kratko ga popržiti, tek da zamiriše.
  2. Dodati kunjke i brbavice pa kratko pirjati a zatim dodati preostale školjke i kozice pa i njih pirjati par minuta, da školjke puste more. Povremeno protresti posudu.
  3. Dodati vino i krušne mrvice (količinu po želji, ovisno koliko mora će pustiti školjke i koliko gust toć želite).
  4. Poklopiti i povremeno protresti posudu. Kada se školjke otvore, malo popapriti i posuti sitno sjeckanim peršinovim listom.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.