Kolumne 08. ožujka 2017.

Čisto oduševljenje: Koko matcha kuglice

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Isprobajte matcha čaj u vrlo zdravim i nadasve ukusnim sirovim kuglicama; sastojci poput kokosa, lješnjaka, meda i kvalitetne crne čokolade zadovoljit će i najprobirljivija nepca!

Matcha čaj ili, kako ga zovu „čaj nad čajevima“, stoljećima je poznat na Dalekom istoku.

Proizvodnja ovog čaja dugo traje i vrlo je specifična pa mu je i cijena dosta visoka. Međutim, ljekovita svojstva su mu takva da je jedna čaša matche jednaka 10 čaša zelenog čaja u listićima.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Osim ove činjenice, vrlo je važno znati da ispijanjem ovog čaja možemo smršavjeti jer ubrzava metabolizam i pomaže organizmu oko četiri puta brže sagorijevati masti!

SASTOJCI

Za kuglice:

* 200 g sjeckanog kokosa

* 1 čajna žličica zelenog matcha čaja u prahu

* prstohvat himalajske soli

* 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

* 2 jušne žlice meda ili agavinog sirupa

* 1 jušna žlica kokosovog brašna

* 2 jušne žlice krupno mlijevenih prepečenih lješnjaka

* 3 jušne žlice vode

* 20 cijelih lješnjaka
 

Za preljev:

* 100 g kvalitetne crne čokolade

* 2 jušne žlice kokosovog ulja

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

PRIPREMA:

1. Prvo tostirajte lješnjake; zagrijte pećnicu na 200°C, rasporedite lješnjake na lim za pečenje i stavite u zagrijanu pećnicu, dok ljuske lješnjaka ne dobiju tamnosmeđu boju. Povremeno ih promiješajte . Da biste lakše skinuli lješnjakovu ljusku popečene lješnjake stavite u kuhinjsku krpu ili u kuhinjski papir i protrljajte ih. Dio oljuštenih lješnjaka stavite u multipraktik i kratko izmiksajte. Oko 20-ak lješnjaka ostavite za sredinu kuglica.

2. U multipraktiku miksajte sjeckani kokos dok ne dobijete masnu smjesu (oko 10 minuta s prekidima). Dodajte matcha čaj u prahu, sol, ekstrakt vanilije, med ili agavin sirup i kokosovo brašno te miksajte. Po potrebi dodajte oko 3 jušne žlice vode. Dodajte krupno mljevene lješnjake i miksajte dok ne dobijete smjesu koja se ne lijepi za prste i koja je pogodna za oblikovanje.

3. Ostavite dobivenu smjesu na hladnom oko pola sata

4. Izvadite smjesu iz hladnjaka i prstima oblikujte kuglice stavljajući u svaku kuglicu 1 lješnjak u sredinu. Stavite kuglice u hladnjak oko 15 minuta.

5. Na pari otopite kvalitetnu crnu čokoladu i kokosovo ulje i dobro pomiješajte.

6. Izvadite kuglice iz hladnjaka i uvaljajte svaku posebno u čokoladni preljev (koristite dvije vilice). Stavljajte kolačiće na rešetkastu podlogu da se višak preljeva ocijedi.

7. Svaku kuglicu uvaljajte u kokos, mljevene lješnjake, matcha prah,...po vašoj želji. Možete pomiješati sjeckani kokos i matcha prah i dobit ćete zanimljivu mješavinu za posipanje kuglica.

8. Kuglice pohranite na hladno mjesto , ako ih u međuvremenu ne pojedete...

9. Preostalu mješavinu čokolade i kokosovog ulja pomiješajte s preostalim sjeckanim kokosom, dodajte mljevene lješnjake i rasporedite u silikonski kalup. Dobit ćete ukusnu domaću čokoladu.

 

Uživajte u okusu zdravih koko matcha kuglica!

Ivanku Brček, Zdravu.ivu, pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.