Kolumne 05. svibnja 2017.

Craft se slavi i na Savi i na Dravi!

foto: Mario Jurković
gastro postao gastro.24sata.hr
U Slavoniji se opako zahuktala festivalska craft scena. Manifestacija uopće ne manjka, prije bi se moglo reći da ih je teško sve popratiti. Festivali craft piva se doslovce događaju iz tjedna u tjedan. Zadnju subotu u travnju održao se prvi homebrew festival PIJANA ČAPLJA u najvećem slavonskom gradu na Savi – Slavonskom Brodu, a prvu subotu u svibnju održat će se drugi craft beer festival u najvećem slavonskom gradu na Dravi – Osijeku.

Pijana čaplja se održala na popularnoj lokaciji brodskih izletnika i planinara, Popovićevoj šumici, kod planinarskog doma Đuro Pilar u Brodskom Vinogorju, sjeverno od Sjeverne vezne ceste. Mjesto je odlično, s njega puca pogled na cijeli grad, dio Posavine i Bosne. Dovoljno blizu, a opet i dovoljno daleko od gradske vreve.

Pivsko ljeto Možda vas zanima... Hrvatsko pivsko ljeto: Pogledajte koja najnovija domaća piva osvajaju grla i tržište! Špajza

Organizator Pijane čaplje je Brodska udruga pivara - BUP i riječ je o pravom homebrew tulumu kojem se pridružila i nekolicina tržišno orijentiranih craft pivara poput pionira craft pivarstva na našim prostorima - Bošnjaka iz Sičica, zagrebačke Nove runde i Daruvarske pivovare.

 | Author: Mario Jurković foto: Mario Jurković

Krešo Marić iz Daruvarske pivovare na Pijanu čaplju donio je novi proizvod iz linije 5 element – Imperial IPA u bocama jer je u kegovima tržište sve razgrabilo. Poznata je filozofija craft linije Daruvarske pivovare nazvane Peti element: četiri elementa su slad, voda, kvasac, hmelj, a peti element je tradicija i posvećenost proizvodnji piva.

S pivom imperial IPA Krešo je proslavio 50 godina života i 25 godina pivarskoga staža. Imperial IPA ima 7,5 jedinica gorčine, 7,5 grama hmelja po litri, 75 IBU-a i ima 7,5% alkohola. Kako Krešo kaže to je pivo koje je kreirano s namjerom da zaokruži njihov Peti element.

 | Author: Mario Jurković foto: Mario Jurković

Krešo Marić je i kreator "Brodskog piva" koje je nastalo na inicijativu Željka Špalata, vlasnika brodske "Kuće piva". Brodsko pivo je svjetlo lager pivo s malo više specijalnog slada. Sadrži tri vrste slada i tri vrste hmelja. Završni hmelj je češki saz koji daje karakterističnu aromu.

Možda vas zanima... Sve hrvatske pivovare 25: Šibenska pivovara Kolumne

Miroslav Šuvak iz Nove runde je na svojevrsnom afterpartyju otkrio da za rođendan pivovare koji će se obilježiti 9. lipnja kane plasirati novo pivo pod nazivom ThroaTTwisteR; riječ je o kolaboraciji s jednim zagrebačkim metal bendom koji ove godine obilježava desetu godišnjicu postojanja. Stil piva je DIPA – double india pale ale. Pijana čaplja okupila je nekoliko stotina sudionika a predsjednik udruge brodskih pivara Dražen Dujak Pop i više je nego zadovoljan. Već je počeo javno odbrojavati dane do Pijane čaplje II.

 | Author: Mario Jurković foto: Mario Jurković

U subotu, 6. svibnja održava se drugo izdanje Osijek craft beer festivala. Organizator je kušaonica piva Gajba, a mjesto zbivanja osječka Sunčana ulica. Službeno otvorenje festivala je u 12 sati, a očekuje se dvadesetak craft pivovara s više od pedesetak različitih pivskih stilova. Od gastro ponude tu će biti festivalski gulaš na baranjski, roštilj kobasice i BBQ burger.

Za glazbenu podlogu će biti zaduženi DJ Sheepatz i Čupo, a od 20 sati kreću koncerti Kit Karsona i Red roostersa. U dvorištu kušaonice piva Gajba održat će se i homebrew radionica u organizaciji udruge PANONSKI PIVARSKI SINDIKAT. Riječ je o školi kuhanja piva gdje će svi posjetitelji moći panonske pivarske sindikaliste pitati sve što ih zanima o procesu kuhanja piva. Osim hrvatskih pivovara na festivalu će gostovati i austrijska Bewog brewery, te pivovara Tron iz Srbije. Gajba Možda vas zanima... Gajba: Osječka meka za ljubitelje vrhunskog piva Špajza

Povodom nadolazećeg festivala osječka turistička agencija BitCity u svoju ponudu uvrstila je Osječku pivsku turu koja se sastoji od sedam kontrolnih točaka; pet hedonističkih i dvije kulturne - muzej Slavonije i osječka konkatedrala, gdje sudionici obilaze osječke ugostiteljske objekte koji u ponudi imaju craft pivo - Von Beckers pub, Beertija, Kušaonica piva Gajba, Fabrique beer & grill, pivnica Runda, pritom se educirajući o Osijeku kao gradu prvoga hrvatskoga piva i tradiciji pivarstva u Slavoniji koja postoji još od neolitika, kušajući različite pivske stilove i učeći kako se pivo sljubljuje s hranom.

Na turi se posjetitelji upoznaju s lokalnim craft uspješnicama kao što su von Beckers pale ale, svijetli i tamni Valens, a na jednoj od kontrolnih točaka imat će priliku kušati i nefiltrirano pivo Osječke pivovare. Osim lokalnih imat će priliku kušati i najbolje svjetske craft brandove. I u intermezzu između dviju osječkih craft festivala ova tura će biti dio standardne turističke ponude grada Osijeka.
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.