Kolumne 24. siječnja 2017.

Divno! Tko kaže da se sladoled ne jede i zimi?

foto: Jannette Razum
gastro postao gastro.24sata.hr
Jede vam se nešto fino i slatko, jednostavno, a opet posebno?! Isprobajte recept za fine košarice od prhkog tijesta punjene vama dragim sladoledom!

Prepustite želju za slatkim svojoj mašti i obogatite ovaj desert preljevima željenih okusa, mrvljenim keksima, kikirikijem, čokoladicama, bombonima ili svježim voćem. Jednostavno uživajte u ovom predivnom desertu!

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

Košarice od tijesta

SASTOJCI (16-18 kom)
• 300 g glatkog brašna
• 200 g šećera u prahu
• 1 žličica praška za pecivo
• 2 žlica kakaa u prahu
• ½ žličice soli
• 225 g maslaca
• 1 jaje
• 2 žličice arome vanilije

Ostalo

• sladoled
• preljevi (čokoladni, karamel, voćni)
• mrvljeni keksi ili orašasti plodovi

 | Author: Jannette Razum foto: Jannette Razum

PRIPREMA

  1. U većoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol te šećer i kakao u prahu. Dodajte na kockice narezan maslac, jaje i aromu vanilije pa spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto.
  2. Tijesto će biti jako mekano, neka vas to ne brine. Upravo takvo i treba biti da bi košarice bile fine i prhke!
  3. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu na 0,5 cm debljine pa čašom većeg promjera izrezujte krugove. Krugove od tijesta slažite na naopako okrenut kalup za muffine kojeg ste namastili i pobrašnili. Tijesto lagano uz pomoć ruku priljubite uz kalup. Nemojte ga utisnuti skroz do dna kalupa jer će se tijesto tijekom pečenja raširiti pa bi vam se košarice mogle previše razliti i spojiti.
  4. Košarice od prhkog tijesta pecite 8-10 minuta na temperaturi od 180°C. Pečene košarice ostavite nekoliko minuta da se malo ohlade, a zatim ih pažljivo uklonite iz kalupa. Ohlađene košarice (može i tople) napunite sladoledom, prelijte nekim finim preljevom i uživajte!


Jannette Razum pratite na njenoj stranici, Facebooku i Instagramu! Dobar vam tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.