Kolumne 03. veljače 2017.

Divota: Domaća pizza sa češnjakom i tri vrste sira

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrskava korica, mirisna podloga od češnjaka i maslinovog ulja te tri vrste sira, jer jednom se živi, zar ne?

Naša nam blogerica Kristina s bloga Cutie and Pie ovog tjedna donosi recept za posve drugačiju pizzu - onu s češnjakom i čak tri vste sira. Kristina nam je otkrila čak i svoj tajni recept za pizza tijesto koji ćemo zasigurno koristiti još dugo vremena.

Tijesto:

  • 500 g oštrog brašna + za podlogu
  • 10 g soli
  • 1 vrećica suhog kvasca (7 g)
  • 325 ml hladne vode
  • Maslinovo ulje


Postupak pripreme: 

  1. Brašno i sol dobro pomiješajte u velikoj posudi.
  2. Suhi kvasac dodajte u hladnu vodu i promiješajte.
  3. Smjesu vode i kvasca dodavajte polagano u posudu s brašnom i soli.
  4. Sve dobro premijesite dok se ne poveže u homogeno tijesto.
  5. Premjestite tijesto na pobašnjenu podlogu i mijesite 10 minuta dok ne dobijete glatku i elastičnu lopticu.
  6. Budite pažljivi i nemojte dodavati previše oštrog brašna.
  7. Posudu nauljite maslinovim uljem, stavite lopticu tijesta unutra i prekrijte krpom koji ste namočili i ocijedili.
  8. Neka tijesto odstoji sat vremena na toplom mjestu.
  9. Tijesto rasporedite na dva dijela ili više manjih.
  10. Mi smo na jedan veliki koji vidite na fotografijama i tri manje pizze gdje je svatko sebi sam birao nadjev.
  11. Loptice ostavite u pobrašnjenoj posudi da odstoje još pola sata nakon što ste ih premijesili.
  12. Ako koristite pizza-kamen onda ga stavite u pećnicu na cca 45 minuta zagrijavajući je na 225°C.
  13. Ako korisite običan pleh, prvo naravno zagrijte pećnicu, 220-250° C.
  14. Izrežite papir za pečenje malo veći od promjera pizza-kamena.
  15. Pizza tijesto razvaljajte na ovaj način ili kako je vama lakše i prebacite na papir za pečenje.

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Za nadjev će vam trebati:

  • 4 protisnuta režnja češnjaka
  • 3-4 žlice maslinovog ulja
  • Origano, krupna sol
  • 50 g Goude (ili neki drugi polutvrdi sir)
  • 50 g domaćeg dimljenog kozjeg sira
  • 25 g parmezana
  • Papar

Postupak pripreme:

  1. Češnjak i maslinovo ulje zdrobite u mužaru.
  2. Prebacite u posudu i dodajte dva dobra prstohvata soli te origano.
  3. Popaprite po želji.
  4. S dobivenom smjesom premažite pizza tijesto.
  5. Dodajte krupno naribanu Goudu, trakice dimljenog kozjeg sira i sitno naribanog parmezana.
  6. Po želji rubove pizze premažite maslinovim uljem.


SAVJET: Ukoliko ćete koristiti običan pleh, okrenite ga naopako kako biste lakše izvadili gotove pizze. Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.