Kolumne 29. studenoga 2016.

Dnevnik jednog Ljutomana

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
"Volim ljuto. Zapravo zbilja volim ljuto, ali ne u smislu, kao, ok mi je tu i tamo u određenu vrstu hrane staviti nešto ljuto, nego ljuto jedem u svakom obroku i svim oblicima." pozdravne su riječi našeg novog kolumnista Gorana Vrabeca

Volim ljuto. Zapravo zbilja volim ljuto, ali ne u smislu, kao, ok mi je tu i tamo u određenu vrstu hrane staviti nešto ljuto, nego ljuto jedem u svakom obroku i svim oblicima.

Za doručak u tost stavim ljuti umak i ukiseljene Jalapeno papričice, za ručak u juhu par kapi Vrabasco umaka, meso premažem ljutim BBQ umakom, a za desert čokoladni kolač pospem s malo sušenih Habanero papričica.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ljudi me često pitaju kako mogu jesti toliko ljuto. Nije uopće stvar u tome da jedem ne znam koliko urnebesno ljuto, zapravo sam među prijateljima skoro ispod prosjeka po razini ljutine koju mogu podnijeti, ali zato ljuto stavljam u sve. I to je definicija ljutomana, riječi koju sam izmislio prije nekoliko godina kako bih mogao opisati svoju ljubav prema chili papričicama i svemu ljutom.

Ajmo probati prvi put službeno definirati što je ljutoman:

„Ljutoman je osoba (muška ili ženska) koja niti jedan obrok ne može zamisliti bez dodavanja ljutog umaka, ljutih papričica ili općenito nečeg što sadrži kapsaicin, ma koliko god se činilo da ljuto ne ide uz tu hranu.“

Prepoznali ste se u ovoj definiciji? Priznajte da jeste. Barem malo. U suprotnom ne biste čitali ovaj članak.

Možda bi ovu definiciju trebalo nadopuniti s činjenicom da ljutoman obavezno sa sobom ima bočicu ljutog umaka gdje god ide. Možda čak i da u frižideru ima posebnu policu gdje stoje ljuti umaci? Ima toga još, ali ostat ćemo pri ovoj kratkoj i jasnoj.

Primam sve prijedloge za brušenje i dotjerivanje ove definicije. Najbolju možda nagradim nekim ljutim umakom ;)

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako ste došli do ovog dijela članka tada vjerujem da ste zbilja zainteresirani i da ćete redovito pratiti dnevnik jednog ljutomana. Obrađivat ćemo teme koje su nam svima bliske, zanimljive, edukativne, ali prije svega ljute. Vi ćete također biti ljuti na mene zbog nekih iznesenih stavova, ali ja sam samo iskren, ne i zao.

U sljedećem članku možete pročitati o osnovama koje svaki ljutoman treba znati – svojevrsni FAQ za ulazak u svijet ljutomana. Do tada vas pitam - koja je najneobičnija kombinacija hrane i ljutog koju ste ikad probali?

XOXO LjutomanGirl

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.