Kolumne 23. veljače 2017.

Energetsko proteinska zimska salata

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Želimo li skinuti koji kilogram (a pri tom ne gladovati) i osjećati se odlično, svakako moramo u prehranu uvrstiti različite salate.

Salate sadrže malo kalorija i odličan su izvor vitamina, minerala i vlakana. Obično ih poslužujemo kao prilog uz neko jelo. Međutim, obogaćivanjem salate namirnicama bogatim proteinima dobit ćemo energetski vrlo bogato glavno jelo.

Iskoristite trenutno raspoložive zelene salate i kupus, dodajte ječam, bundevu i slanutak kao izvor proteina i uživajte bez imalo grižnje savjesti u salati koja će vam dati energije a usto je i lako probavljiva. Osjećat ćete se odlično, poletno, bez nadimanja i probavnih poteškoća. A i kilogrami će postupno nestajati.

Sastojci:
• 1 šalica kuhane ječmene kaše
• 2 šalice pečene bundeve (narezane na kockice) – butternut ili hokkaido
• 1 šalica skuhanog i ocijeđenog slanutka
• 2 šalice svježeg naribanog kupusa
• 1 glavica zelene zimske salate
• bobice aronije - smrznute

Za začin bundeve i slanutka:
• 3 jušne žlice maslinovog ulja
• 1 čajna žličica himalajske soli
• ½ čajne žličice sušenog mažurana
• ½ čajne žličice kurkume

Za preljev:
• 5 jušnih žlica hladno prešanog bučinog ulja
• sok od 1 limuna
• himalajska sol, količina po želji
• mljeveni papar, količina po želji

* šalica = 2, 5 dl

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema:

1. Ječmenu kašu operite i kuhajte u vodi oko 40 minuta. Ocijedite i operite pod mlazom hladne vode u cjedilu.

2. Zagrijte pećnicu na 200ºC. Bundevu očistite od koštica , ogulite i narežite na kockice (1, 5 cm). Pomiješajte kockice bundeve s 2 jušne žlice maslinovog ulja, 1 čajnom žličicom himalajske soli i ½ čajne žličice mažurana. Malo nauljite posudu za pečenje i ravnomjerno rasporedite kockice bundeve. Stavite peći oko 20 minuta.
Izvadite iz pećnice i ostavite hladiti.

3. Skuhani i ocijeđeni slanutak također možete malo zapeći u pećnici. Prije pečenja poškropite ga 1 žlicom maslinovog ulja i začinite s pola žličice kurkume. Stavite ga u posudu u kojoj se prethodno pekla bundeva. Zapecite slanutak oko 15 minuta na 200ºC. Pečeni slanutak ohladite.

4. Naribajte kupus, opranu i osušenu salatu narežite na trakice i stavite u veću posudu. Dodajte kuhani ječam. Prelijte preljevom i dobro promiješajte. Za preljev pomiješajte bučino ulje, limunov sok, himalajsku sol i papar.

5. Prije samog serviranja lagano umiješajte pečeni slanutak, kockice bundeve i, po želji, dodajte bobice aronije. Bobice aronije su izvanredan dodatak salati jer, osim blagog kiselkasto trpkog okusa, obogaćuju salatu antioksidansima.


Servirajte salatu kao hladni prilog ili kao samostalno jelo! Dobar tek...


Ivanku Brček, odnosno Zdravu Ivu - pratite na njenoj stranici, Facebooku, Instagramu i Pinterestu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.