Kolumne 17. srpnja 2017.

Francusko ljeto: Ratatouille i aromatična teleća vratina

foto: Sweety and Spicy
gastro postao gastro.24sata.hr
Ima li ljepše stvari u ljetne dane nego složiti ukusno jelo puno povrća i veselih boja?

S francuskom se kuhinjom do sada i nisam baš pretjerano puno bavio. Izuzev quicheova nisam radio druga jela, ali jedno jelo mi je zapelo za oko već odavno - Ratatouille. Dakako, zapelo mi je za oko dok sam gledao crtić istog naziva. Da, onaj simpatični crtić kojem miš vodi glavnu riječ u kuhinji kao pravi francuski chef.

 

Možda vas zanima... Quiche Lorraine s lososom i mladim špinatom Kolumne

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Podrijetlom ovo jelo dolazi iz francuske mirisne pokrajine Provanse. Kako i doliči toj pokrajini, jelo je bogato okusima, mirisima i hrpetinom boja raznolikog povrća. Donji sloj (umak) dobiva se od prodinstane sameljete paprike, luka i ostatka povrća gornjeg sloja u koji se stavljaju raznobojne tikvice, patlidžani i rajčice nasjeckani na kolutiće i poslagani naizmjenično u krug ili koji drugi oblik. 

Za ovo jelo mogli bismo reći da je baš tipično francusko jer je raskošno, raznoliko, estetski lijepo te puno okusa. Razmišljajući što ću poslužiti uz Ratatouille, odlučio sam se primarno za janjetinu - konkretno janje i kare.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

No, mi živimo u našoj divnoj maloj zemlji koja se diči janjetinom, ali kada dođete u mesnicu to vam izgleda otprilike ovako:

Uđete u mesnicu broj 1 i pitate za janje i kare, a mesar vam samo s polutužnim izrazom lica kaže “nažalost nemamo to”. Pa onda odete u mesnicu broj 2, pa broj 3, pa da bude apsurdnije u mesnicu na kojoj piše LIČKA JANJETINA. Pomalo se ponadate možda je to to, ali od karea niti “k”. Naravno treba imati i back up plan, pa sam odlučio potražiti tele i kare.

Pa idemo ponovno u krug od mesnice broj 1 pa sve do mesnice broj 4 u kojoj je bio tele i kare takav da sam dobio teleću vratinu. Pomalo žalosno da u zemlji mesojeda čovjek ne može u četiri mesnice pronaći željeni komad mesa.

 

Možda vas zanima... Vrijeme je za novi grčki souvlaki Kolumne

 

Kako bilo, jasno sam zamislio što želim od ovoga jela i fokusirano prionuo na posao. Kada je čovjek opušten i nešto radi s guštom nije mu problem igrati se s tehnički zahtjevnijim stvarima. Moram priznati da već dugo nisam ovako uživao u kuhaju kao toga dana. Na kraju kada sam složio svoj prvi Ratatouille bio sam pomalo ponosan.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Inače mi ne idu te lijepe stvari baš najbolje, ali unatoč pogrešci pri kupovanju povrća različitih dimenzija (nastojte da su tikvice, patlidžani i rajčice približne veličine), Ratatouille je izgledao predivno. Meso se ispeklo lijepo, pa je još samo ostalo serviranje.

Naravno ideja je bila servirati jednako kao u crtiću, ali kako nemam kalup tražio sam alternativu. Čašica od jogurta se 
činila kao dobra ideja, pa sam odrezao dno i voila - sve je bilo spremno.

Jelo je iznimno laganog i nježnoga okusa, baš kao što po ovim vrućinama i treba biti. Guštajući uz čašu vina zaključio sam kako je to bio još jedan uspješni nedjeljni eksperimentalni ručak.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Kako biste pripremili Ratatouille, trebat će vam:

  • 1-2 tikvice
  • 1-2 patlidžana
  • 6 rajčica
  • 1 crvena paprika
  • 1 ljubičasti luk
  • 2-3 češnjaka
  • bosiljak
  • maslinovo ulje

Postupak pripreme:

  1. Papriku ispecite na vatri ili na ploči štednjaka tako da pocrni, a zatim ju zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite par minuta kako bi se naparila. Skinite kožu s paprike i izvadite koštice.
  2. Rajčice zarežite na dnu u oblik X, a zatim ih blanširajte u kipućoj vodi 40-ak sekunda. Šokirajte rajčice u hladnoj vodi i ogulite im kožu.
  3. Narežite rajčicu na tanke ploškice nožem, a patlidžan i tikvice naribajte na ploškice.
  4. Narežite luk na kolutiće, a češnjak na ploškice te papriku na kockice. Sve prodinstajte s ostacima patlidžana, tikvica i rajčice na maslinovom ulju te pred kraj posolite.
  5. Prodinstano povrće stavite u blender i sameljite zajedno s bosiljkom.
  6. Na dno okrugle posude izlijte umak od povrća, a zatim u krug složite povrće redoslijedom po izboru.
  7. Od papira za pečenje načinite trokut koji ste presavili 5-6 puta. Odrežite vrh, a širu stranu odrežite tako da pristaje radijusu kalupa koji imate. 
  8. Pokrijte povrće papirom za pečenje i pecite oko 1,5 sat u unaprijed zagrijanoj pećnici na 150 °C.

 

 | Author: Sweety and Spicy foto: Sweety and Spicy

 

Sastojci za vratinu:

  • teleća vratina
  • 1 čajna žličica gorušice
  • 1 čajna žličica sečuanskog papra
  • svježi timijan
  • sol

Postupak za vratinu:

  1. Vratinu posolite i lagano nauljite maslinovim uljem te kratko zapecite na vrućoj tavi.
  2. U mužaru usitnite gorušicu i sečuanski papar te pomiješajte s usitnjenim timijanom.
  3. Uvaljajte zapečeni odrezak u začine i dovršite u pećnici na temperaturi od 150 °C otprilike 20-ak minuta.

 

Za još slasnih recepata našeg blogerskog dua Sweety&Spicy posjetite istoimeni blog i Facebook stranicu.  

 

Možda vas zanima... Tajlandski semafor: Tri boje omiljenog curryja Kolumne

 

Dobar tek!
 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.