Kolumne 57 prikaza 18. studenoga 2015.

Iz mamine bilježnice: Marinirane srdele s kapulom

Srdele
Ingrid Periša
Marinirane srdele obožavat će i vaša djeca, plus što dobijete ručak za dva dana

Trudim se da barem jednom u tjednu imamo riblji obrok. Djeca nisu oduševljena, ali ja sam uporna i nema odustajanja. Kažem da im su jako zdrave pa koliko pojedu, pojedu. Bolje išta nego ništa. U zadnje vrijeme radim marinadu od srdela. Skužila sam da mi s guštom pojedu, a meni je zgodna zato što imam ručak za dva dana i ne bune se. Pojedu četiri ribice, popapaju kapulu i ja sretna.

Marinirane srdele | Author: Ingrid Periša Ingrid Periša

Muž i ja obožavamo, no skrivamo od njih da nam je to bio najgori ručak kada smo bili mali. Ovaj recept je iz mamine bilježnice, onako kako ga ona sprema.

  • 1 kg srdela
  • 3 dl octa
  • pola litre vode
  • maslinovo ulje
  • 3 velike kapule
  • 10 zrna papra
  • 1 žlica smeđeg šećera (bijelog)
  • lovorov list
  • po želji: limun na kolutove (nisam imala nešpricani), timijan, ružmarin, oštro brašno

 

Priprema:

  1. Kapulu narezati na kolutove, posoliti i prepržiti na maslinovom ulju.
  2. Podliti mješavinom octa i vode, dodati šećer, zrnca papra, lovorov list i ako želite limun, ružmarin i timijan.
  3. Pustiti da kuha dok kapula ne omekša. Ohladiti. U međuvremenu očistiti srdele od iznutrica, skinuti glave, postrugati ljuske (ili kao ja prepustiti prodavaču da taj posao obavi umjesto vas), oprati i ocijediti.
  4. Svaku srdelu uvaljati u oštro brašno i pržiti u ulju. Pustiti da se ohladi. Kada je sve hladno, srdele posložiti u zdjelu i zaliti mješavinom kapule i octa.
  5. Pustiti najmanje 3 sata da se marinira u frižideru. Ne morate sve odmah pojesti već može stajati barem tri dana u frižideru. Za prilog poslužim lešo krumpir s rikulom.

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.