Kolumne 06. svibnja 2017.

Kakvo otkriće: Čoko keksići koji ne debljaju

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Kristina s bloga Cutie and Pie ovog nam tjedna donosi priču o pokušaju zdravog grickanja koje je, na sreću, završilo sjajnim keksićima od čokolade i naranče...

Prije nekoliko godina odlučila sam da želim smršavjeti. Iskreno, davno sam to odlučila, no nikako se nisam uspjela 'natjerati'. Mislim da je to jedna od stvari koje čovjek treba riješiti sam sa sobom, ili da se dogodi onaj 'klik'.

Dijete nikako nisu dolazile u obzir jer volim jesti. Dobro, ispravak netočnog navoda - obožavam jesti, pogotovo slatko, kao što ste već zaključili.
 

Možda vas zanima... Mali veliki kralj sezone: Mini kolač od jagoda Kolumne


Bacila sam se na istraživanje i čitanje, te prvenstveno razmišljanje. Cijela je ta priča završila smanjenim unosom ugljikohidrata. Bazirala sam se na proteine, povrće i voće te sam uvela zobene pahuljice za doručak. Moj doručak nije (zasad) toliko glamurozan za zaseban post, iako je meni nezaobilazan. Tome u prilog govori što već godinama jedem zobene pahuljice za doručak.
 

Možda vas zanima... Sve što trebamo: Brzi kolačići od banane i čokolade Recepti


Budući da slatko obožavam, toga se nisam odrekla nego sam samo ograničila količine ili uvela zdravije varijante zbog kojih nisam imala grižnju savjesti.

Danas vam donosim recept na koji sam naišla tražeći zdraviju varijantu slatkog po bespućima interneta.
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Prvi put nisam imala dovoljno čokolade i maslaca, no htjela sam ih baš tada praviti. Ispali su odlični. Cijela je kuća mirisala na spoj čokolade i naranči te sam se i ja bacila na grickanje.

Pretpostavljate što se dogodilo. Zaboravila sam zapisati recept, i svaki sljedeći put kad sam isprobavala nisam pogodila omjer. Prošli sam put odlučila napraviti 'po receptu' pa sam i zapisala. Najbolje je što recept prepušta mašti na volju. Možete dodati orašaste plodove ili sušeno voće, a smeđi šećer, brašno i maslac zamijeniti nekom zdravijom varijantom.

Kekse spremim u limenu kutiju koja stoji u mojoj sobi. Najčešće posežem za njima navečer. Skuham čaj ili kakao, pustim najdražu seriju, zavučem se pod dekicu i uzmem kutiju keksa pred sebe. Otvorim poklopac i preplavi me miris čokolade, naranče i cimeta... Mmmm. Ovi keksi su za mene comfort food ili, 'po naški', hrana za utjehu.
 

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie


Mirisni zobeni keksi po receptu Julie Child:

  • 230 g maslaca
  • 180 g krupno narezane čokolade
  • 1 naranča, naribana korica i sok
  • 80 g smeđeg šećera
  • 150 g zobenih pahuljica
  • 180 g integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 ravna žličica soli
  • 2 žličice cimeta
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer

Priprema:

  1. Prekrijte dva pleha papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 170°C.
  2. Maslac otopite.
  3. Čokoladu narežite.
  4. Meni se više sviđaju krupni komadi, jer se fino otope. 
  5. Koristila sam tamnu čokoladu s 80% kakaa i malo čokolade za kuhanje.
  6. Naranču iscijedite i u sok naribajte koricu.
  7. Izvažite sve suhe sastojke i pomiješajte ih u zdjeli. 
  8. Jaje pjenasto izradite s vanilin šećerom.
  9. Suhim sastojcima dodajte jaja, otopljeni maslac, narančin sok i komadiće čokolade.
  10. Kuhačom, ili najbolje rukama, povežite sve sastojke. Žlicom vadite hrpice i oblikujte u kekse. Meni se sviđaju deblji keksi, jer onda budu izvana hrskavi, a iznutra mekani.
  11.  Kao što vidite, meni oblik nije toliko presudan. Volim ih nesavršeno savršene.
  12. Kekse pecite 10 - 15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Pazite da se ne prepeku. Papir povucite s pleha na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade, pa spremite u limenu kutiju.

Zdraviju varijantu možete naći kod blogerice Make it healthy, a želite li uživati u drugim slatkim i slanim delicijama naše Kristine, recepte potražite na blogu Cutie and Pie ili istoimenoj Facebook stranici.

U slast!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.