Kolumne 1426 prikaza 17. veljače 2017.

Očaravajuća krem juha od poriluka i krumpira

Vedran Bošković
"Bit će tu svega, od slanog do slatkog, od ideja do savjeta, uspjeha i neuspjeha, ali ono što je najvažnije - puno ljubavi!" riječi su našeg novog blogera. Pa, počnimo!

Ja vam nisam kao dijete baš bio ljubitelj poriluka, čak štoviše, uz mahune mi je to bilo jedno od najomraženijih jela. Ali kako to već inače biva, s godinama sam ga zavolio i naučio da isti ne služi samo za napraviti varivo sa suhim mesom. 

Nakon jednog jako “mesnog” vikenda odluka za prvo jelo u novom radnom tjednu je pala na “žlicu”, tako da sam nam pripremio ovakvu jednu finu krem juhu od poriluka i krumpira, koja uz par dodatak vrlo brzo postaje glavno jelo.

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 7-8 krumpira srednje veličine
  • 1 luk
  • 1 režanj češnjaka
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • začini (sol, papar…)
  • maslac
  • 1-1,5 l vode/temeljca 

po želji:

  • prženi slani kukuruz
  • pečena šunka
  • vlasac

 | Author: Vedran Bošković Vedran Bošković

Priprema:

  1. Luk sitno narežite te ga kratko dinstajte na maslacu. Češnjak također sitno narezati i dodati luku. Poriluk dobro operite, uklonite oštećene vrhove, prepolovite po dužini i narežite. Lagano ga dinstajte na maslacu pa nakon 5 minuta podlijte s 2 dcl vode.
  2. Krumpir također očistiti i narezati na manje komade te dodati u lonac zajedno s još litrom vode (idealno je ako imate povrtni temeljac). Kuhajte sve skupa dok krumpir ne bude gotov, otprilike 30 minuta.
  3. Sad ide onaj zabavni dio, skuhano povrće izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom u lijepu jednoličnu, divno zelenu krem juhu. Dodajte začine i 100 ml vrhnja za kuhanje i još jednom prokuhajte, cca 5 minuta.
  4. Poslužiti u zdjelici za juhu ili tanjuru tako da po vrhu stavite malo prženog slanog kukuruza, malo pečene šunke ili slanine i sitno sjeckanog vlasca.

U slast! :)

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na:

Instagramu 

Blogu 

Facebooku 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.