Kolumne 29. travnja 2017.

Kremasta rapsodija: Rižoto s kozicama, tikvicama i porilukom

foto: Gracijela Došen
gastro postao gastro.24sata.hr
U vremenu kada priroda cvjeta, neka se i na vašem tanjuru nađe šarenilo. Neka vas razveseli igra boja, okusa i mirisa.

Došli ste kući nakon napornog radnog dana i nemate ideju što za ručak.

Možda vas zanima... Morski gušti: Rižoto s dagnjama i šafranom Kolumne

Zašto ne biste razveselili svoje nepce zdravim i ukusnim rižotom.

Možda vas zanima... Lažni zeleni rižoto s brokulom i porilukom Recepti

Potrebno vam je:
  • 250 g kozica
  • 1 manja tikvica
  • 1 manji poriluk
  • 1 žličica brašna ili gustina
  • 1 srednja šalica tekuće rajčice
  • 5 dcl bijelog vina
  • 1 žličica kurkume
  • lovorov list,papar,sol
  • 1 srednja šalica riže
  • voda koja će se dolijevati po potrebi

 | Author: Gracijela Došen foto: Gracijela Došen

Priprema:

  1. Na maslac ili ulje stavimo na kocke nasjeckanu tikvicu, na kolutiće narezan poriluk i kozice. Pustimo da se na laganoj vatri sve poveže.
  2. Dodamo žličicu gustina ili brašna. Zatim sve dobro promiješamo. Ulijemo rajčicu i sve dobro sjedinimo. Zalijemo s bijelim vinom. Pustimo da vino provrije te dodamo začine.
  3. Dodamo rižu. Ulijemo za početak oko 500 ml vode. Riži je potrebno dosta tekućine jer u protivnom zagori i postane kašasta.
  4. Kuhamo na laganoj vatri uz redovito miješanje dok se riža ne skuha.
  5. Kada je rižoto gotov možete početi uživati u finim mirisima, aromama i spojevima okusa!
Možda vas zanima... Razmazite se rižotom od poriluka i slanine Recepti

Mali savjet: Kada pravite rižoto, uvijek na kraju stavite poklopac na lonac ili tavu, zato što se pod poklopcem riža povezuje s umakom te se poboljšava okus. Ostavite poklopljeno desetak minuta, zatim servirajte!

Dobar tek dragi moji!

Gracijelu, odnosno Slatki začin, možete pratiti na ovom blogu i facebook stranici!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.