Kolumne 05. srpnja 2017.

Ljetne radosti: Zapečene tikvice punjene puretinom

foto: Anita Karaman
gastro postao gastro.24sata.hr
Lagani ljetni ručak nikada nije bio ukusniji. Sve što vam treba su lijepe sezonske tikvice, meso i umak po samo vašem guštu. Bolje ne može!

Puretina mi je, iskreno govoreći, najmanje zanimljivo meso. Ali ako joj dodate izmrvljenu domaću pikantnu kobasicu, slatku dimljenu papriku, kumin, origano, čili, svježi timijan, bijelo vino i rajčice, priča postaje zanimljivija.

 

Možda vas zanima... Dvije, tri o fenomenalnim lazanjama s tikvicama Kolumne

 

Nakon toga, smjesom napunite tikvice po želji, pospite ih parmezanom i zapecite u pećnici za savršen ljetni ručak. Ovog puta koristila sam kuglaste žute tikvice koje uzgaja jedan od 'mojih' standardnih ljudi sa splitskog pazara, a poslužila sam ih uz salatu i umak od jogurta i češnjaka.

 

Možda vas zanima... Chimichurri umak voli se s mesom, ribom i povrćem Kolumne

 

Priprema ovog jela oduzet će vam jedan sat i trideset minuta, a navedeni sastojci dovoljni su za četiri porcije.

Više slasnih recepata naše blogerice Anite potražite na blogu Možeš se udat i na istoimenoj Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Pohani patlidžani punjeni suhom vratinom i sirom Kolumne

 

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Potrebno vam je:

  • 8 okruglih (žutih ili zelenih) tikvica
  • maslinovo ulje
  • 1 mala glavica luka
  • 100 g domaće kobasice
  • 500 g mljevene puretine
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 velike, zrele rajčice
  • 2 žlice riže
  • začini: sol, papar, kumin, dimljena slatka paprika, čili, origano, svježi timijan
  • ribani parmezan

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Postupak pripreme:

  1. Tikvicama odrežite vrh i žličicom pažljivo izdubite sredinu pazeći da ne probijete stijenku. Izdubljeno meso tikvice sačuvajte. Unutrašnjost izdubljene tikvice lagano posolite i preokrenute ih složite na čistu kuhinjsku krpu dok pripremate nadjev.
  2. Luk fino nasjeckajte i popržite ga na maslinovom ulju. Dodajte nasjeckanu kobasicu kojoj ste odstranili ovitak, a nakon 2-3 minute i mljevenu puretinu. Popržite meso stalno ga miješajući da se komadi međusobno ne zalijepe. Dodajte češnjak, koncentrat rajčice, po žličicu kumina, mljevene paprike i origana te pola nasjeckane čili papričice. Dobro pomiješajte i podlijte bijelim vinom.
  3. Kad vino ispari, dodajte nasjeckane rajčice i izdubljeno meso tikvica. Posolite, popaprite, dodajte 2-3 grančice timijana i podlijte decilitrom vode. Kuhajte dok se rajčice ne raspadnu, a umak zgusne. Pred kraj kuhanja dodajte 2 žlice riže  i kuhajte  još 5 minuta.
  4. Pećnicu zagrijte na 180°C.
  5. Pripremite dublju vatrostalnu posudu u koju će vam tikvice stati jedna do druge. Svaku tikvicu napunite nadjevom. Ostatak nadjeva rasporedite na dno posude, pa na njega poslažite napunjene tikvice. Pokapajte ih s još malo maslinovog ulja i pospite parmezanom te pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.
  6. Poslužite ih uz prilog po želji i umak od jogurta i češnjaka, koji ćete dobiti tako da 200 g  grčkog jogurta pomiješate s jednim zgnječenim režnjem češnjaka, žlicom limunovog soka i maslinovog ulja te prstohvatom soli i papra. 

 

 | Author: Anita Karaman foto: Anita Karaman

 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.