Kolumne 27. siječnja 2017.

Mramorni kuglof s višnjama - jer mramor je u modi

foto: Cutie and pie
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Kristina s bloga Cutie and pie ovog vam tjedna donosi recept za bogati kuglof s višnjama

Mramor je u modi, pa tako i u slasticama. Dodatak višanja ovom sjajnom kuglofu daje dodatnu sočnost, a na preljevu od čokolade nemojte štedjeti jer će upravo on savršeno zaokružiti ovaj divan desert. Tko kaže da su kuglofi stvoreni samo za blagdane? 

Slasne recepte naše blogerice Kristine potražite na blogu Cutie and Pie ili na istoimenoj Facebook stranici

 | Author: Cutie and pie foto: Cutie and pie

Potrebno vam je:

  • 5 jaja
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g maslaca + za kalup
  • 500 g brašna + za kalup
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli
  • 1,75 dl mlijeka


1.dio

  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 1/2 žličice cimeta
  • Navrh noža mljevenog klinčića
  • 8 žlica mlijeka

2.dio

  • 2 žličice kakaa
  • 1 žlica šećera
  • 5 žlica mlijeka

3.dio

  • 2 žlice jake espresso kave

4.dio

  • 2 žlice mlijeka
  • Ekstrakt ruma

Ostalo

  • 500 g višanja
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • Kandirana narančina korica


Priprema:

  1. Kalup podmažite maslacem i pobrašnite.
  2. Jaja razdvojite u dvije posude.
  3. U posudu sa žumanjcima dodajte šećer i vanilin šećer i pjenasto izradite.
  4. Zatim dodajte mlijeko i kratko još izradite.
  5. Tome dodajte izrađeni omekšali maslac, i prosijano brašno i prašak za pecivo.
  6. Bjelanjke i prstohvat soli izradite u čvrsti snijeg.
  7. Prvo prethodnoj smjesi dodajte malo snijega od bjelanjaka da razbijete gustu smjesu,a zatim dodajte ostatak i polako ukomponirajte bjelanjke.
  8. Pećnicu zagrijte na 175°C.
  9. Smjesu podijelite u četiri jednaka dijela.
  10. U svaki dio dodajte gore navedene sastojke i dobro promiješajte.
  11. Žlicom vadite smjesu i sipajte u kalup za kuglof.
  12. U svaki red smjese posložite višnje koje ste prethodno uvaljali u brašno, kako ne bi propale kroz smjesu.
  13. Ponavljajte postupak dok ne potrošite smjesu.
  14. Čačkalicom za ražnjiće promiještajte malo smjesu kako bi se stvorio mramorni efekt.
  15. Stavite peći u donju polovicu pećnice sat vremena ili dok čačkalica za ražnjić ne izađe suha.
  16. Ako vam kuglof uhvati previše boje, prekrijte ga aluminijskom folijom.
  17. Pečeni kuglof ostavite da se ohladi, pa ga izvadite iz kalupa.
  18. Dekorirajte ga otopljenom čokoladom i kandiranom narančinom koricom.

Poslužite uz popodnevni čaj ili punč. 

U slast!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.