Kolumne 03. ožujka 2017.

Nešto sasvim novo: Pita s mesom i čičokom

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Čičoka? Da, da, dobro ste pročitali! Glavni adut današnjeg recepta je upravo taj pomalo neugledni gomolj. Poznata je i kao divlji krumpir, gomoljasti suncokret, jeruzalemska artičoka, morski krumpir, morska repa…

Čičoka potječe iz Sjeverne Amerike, a danas se uzgaja širom svijeta, a prepoznatljiva je po velikim žutim cvjetovima i visokoj stabljici.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Izuzetno je korisna u liječenju dijabetesa i pretilosti, jer ima nizak glikemijski indeks. Ima pozitivne učinke u prevenciji i liječenju reumatskih bolesti. Korisna je u prevenciji i liječenju alergija, osteoporoze, anemije te bolesti krvi i krvnih žila. Jača imunitet, štiti srce i pomaže u prevenciji zloćudnih crijevnih bolesti. Čičoka za razliku od krumpira ne sadrži škrob.

Sastojci za pitu: 

za tijesto:

  • 500 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 1 žličica soli
  • 2 dcl tople vode
  • 2 žlice octa
  • 2 žlice ulja

Za nadjev:

  • 500 g čičoke
  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 luk
  • 2 paprike
  • sol
  • papar
  • maslac
  • vrhnje ili kajmak (po želji)

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Vučeno tijesto je nešto što mnogi izbjegavaju raditi ali vjerujte ako ja to mogu onda mogu svi. U brašno dodajte jaja pa ih umutite (ja to radim običnim kuhinjskim nožem za mazanje pekmeza) te posolite. Polagano dodajte vodu u koju ste dodali ocat uz konstantno miješanje. Ocat dodajemo kako bi tijesto bilo elastičnije jer će se gluten brže razviti.
  2. Dodajte ulje i mijesite, mijesite i još malo mijesite, nekih 10-15 minuta minimalno kako bi tijesto bilo skroz elastično i kako ne bi pucalo kod razvlačenja. Mali trik: kad se prebacite na kuhinjski podlogu, udarajte tijestom od podlogu, tako je meni jedan kuhar savjetovao kada smo pričali o njegovim savršenim štruklima.
  3. Prebacite ga u toplu posudu i pustite da odmori cca pola sata.
  4. Luk i papriku sitno narežite te prodinstajte na maslacu. Nakon par minuta dodajte mljeveno meso, začinite te dinstajte još 10-ak minuta dok meso nije skoro pa gotovo. Skinite s vatre i pustite da se prohladi.
  5. Čičoku očistite od kore. Za čišćenje koristite žicu za pranje posuđa kako bi ipak sačuvali onaj vrijedni dio koji se nalazi odmah ispod same kore a koji sadrži većinu vrijednih tvari. Naribajte ju na ribež, posolite i pustite 15-ak minuta da pusti vodu. Čičoka će Vam, kao i krumpir, na zraku pomalo posmeđiti ali to Vas ne mora brinuti s obzirom na to da svakako ide u tijesto i u pećnicu. 
  6. Tijesto razvijte na platnenoj podlozi koju ste pobrašnili. Pomognite se valjkom za valjanje tijesta (oklagijom) te dovršite tako da ispod tijesta podvučete ruke i polagano ih povlačite prema van s time da vrhovima prstiju dodirujete tijesto. Višak tijesta odrežite a površinu poškropite rastopljenim maslacem. Meso i čičoku sjedinite te podijelite po tijestu koje zatim zarolajte u roladu. Malo još rukama “razvucite” ako Vam je rolada predebela te prebacite u posudu za pečenje koju ste također malo premazali maslacem.
  7. Pecite na 200 stupnjeva otprilike 30 minuta a pred sam kraj pečenja možete pitu premazati s kiselim vrhnjem ili kajmakom. Izvadite iz pećnice, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 5-10 minuta te zatim narežite i poslužite.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

U slast! :)

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: InstagramuBlogu i Facebooku 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.