Kolumne 03. ožujka 2017.

Nevjerojatna pizza od chia sjemenki

foto: Marija Štefek Rukavina
gastro postao gastro.24sata.hr
Kad na večeru pozovete „mesojede“, vegetarijance, vegane i ayurvedske vegetarijance i sve njih odjednom, onda ste si dali dobrog posla. A možda i ne? Možda svi mogu jednako oblizati prste jedući jedno fantastično jelo? Šapnut ću vam tajnu, pa saznajte i vi. Ovo je pizza na sto načina. Pizza sa sto lica.

Izvorni recept koji je do mene stigao prepisivanjem s papirića na papirić navodi klasične sastojke za „ludo“ tijesto koje možete čuvati u hladnjaku nekoliko dana i koristiti količinu koja vam treba. Kravlje mlijeko sam zamijenila zobenim, jaja Chia sjemenkama. Spominju se pizza, kiflice, kruh i slične krušne tvorevine no ovo se tijesto najbolje pokazalo i dokazalo upravo kao podloga za pizzu.

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Bijelo, oštro brašno možete zamijeniti zdravijim integralnim ili složiti neku svoju kombinaciju različitih vrsta brašna. O nadjevu, nemojte ni da počinjem. Tu zaista možete pustiti mašti na volju. Kako god kombinirali, imajte na umu da treba poštivati omjere brašna i tekućine, da tamnija brašna traže malo više vode i daju teže, gušće tijesto.

Zobeno mlijeko se napravi ovako: 100 g zobenih pahuljica prelijte s malo od ukupne litre vode, štapnim mikserom napravite glatku kašu, dodajte ostatak vode, sve procijedite kroz gusto sito i to je to. Ako vam je pregusto, razrijedite vodom. I to je cijela mudrost koja će vam uštedjeti par dobrih novčića!

 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Evo recepta. Od te količine imate oko 6 pizza veličine najvećeg lima za pečenje. Ako ne želite ostatak tijesta čuvati u hladnjaku, mjeru jednostavno prepolovite.

  • 550 ml zobenog (ili kojeg drugog) mlijeka
  • 2 žlice chia sjemenki namočene na 10-ak min u 7 žlica vode
  • 2 kockice svježeg kvasca (80 g)
  • 1 kg oštrog bijelog ili integralnog brašna (ili kombinacija)
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 male žlice soli
  • Sladilo po želji a može i bez njega


 | Author: Marija Štefek Rukavina foto: Marija Štefek Rukavina

Priprema:

  1. Mlijeko se zagrije do mlakog. U mlijeko se dodaju kvasac i namočene chia sjemenke i dobro se razmuti da se kvasac rastopi. Smjesa se potom izlije u zdjelu s pomiješanim brašnom, solju, šećerom i praškom za pecivo.
  2. Zamijesi se podatno, elastično tijesto. Tijesto se ostavi počivati 10 – ak minuta a tada ga možete odmah koristiti. Ako ne trebate svu količinu tijesta, ostatak stavite u zdjelu (ili plastičnu vrećicu), pokrijte folijom i čuvajte u hladnjaku nekoliko dana.
  3. Dok pripremate pizzu i nadjev uključite pećnicu da se ugrije na dobrih 250°C i pecite pizzu na toj temperaturi 12 – 15 minuta. U hladnjaku će tijesto dosta narasti ali će se nakon par sati spustiti i to je u redu. Nakon dva do tri dana tijesto će imati malčice kiselkast miris ali to ne smeta ni pečenju ni okusu. Ako pak miris bude neugodan, tijesto bacite.
  4. Ako pak želite obično tijesto s jajima i mlijekom, umjesto zobenog uzmite 250 ml običnog mlijeka + 2 čašice jogurta a umjesto Chia sjemenki - bućnite 2 jaja.

I to je to! Moji su gosti bili sretni, s njima i ja, a recepte sad dijelim s vama. Družite se, kuhajte, smijte se, uživajte u dobrom razgovoru i finoj hrani. Jer što je život nego mi jedni s drugima.
 

Marijine sjajne uratke pratite na njenom blogu Mirisna teka!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.