Kolumne 01. srpnja 2017.

Nezaboravni dvobojni vege sladoled

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Kalendarski ljeto je počelo i vrućine su svakodnevne. Prvo što nam padne napamet za desert i rashlađivanje je, svima omiljena ljetna poslastica, sladoled.

Lepeza okusa, oblika, boja i vrsti sladoleda je široka i zaista je izbor velik. Također je i recepata za izradu domaćeg sladoleda puno pa ne moramo posezati za kupovnim sladoledima već možemo sami napraviti po svom ukusu.

Ako preferirate jela pripremljena od zdravih sastojaka, bez raznih  (ponekad štetnih) aditiva i šećera onda je i ovaj način pripreme sladoleda namijenjen upravo vama.

Temeljne namirnice za pripremu ovog sladoleda su banane i kokosovo mlijeko. Banane su u zamrznutom stanju i preporuka je da ih uvijek imate u zamrzivaču. Dodatkom raznog sezonskog voća, prirodnih sladila i zdravih začina dobit ćete sladoled koji će biti vrhunska poslastica za vas, vaše goste i prijatelje. 

Ja sam koristila voće koje trenutno imam u vrtu (crni ribizl i jagode), a vi možete koristiti voće po želji (primjerice višnje). Usudite se eksperimentirati s različitim sastojcima i svaki put ćete dobiti novi desert.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček
     

Sastojci 
•    6 zrelih banana
•    400 ml punomasnog kokosovog mlijeka
•    6 jušnih žlica kokosovog šećera
•    1 jušna žlica limunovog soka
•    2 čajne žličice ekstrakta vanilije
•    ½ šalice crnog ribizla
•    ½ šalice jagoda
•    drobljeno zrno Bio kakao – za posipanje


      * šalica = 2, 5 dl

Priprema 
1.    Zrele banane oguliti i narezati na kolutiće. Rasporediti ih po tepsiji i staviti preko noći u zamrzivač. Kokosovo mlijeko staviti u hladnjak par sati .
2.    U blender stavite banane, kokosovo mlijeko, šećer, limunov sok i vaniliju. Miksajte do kremaste strukture. 
3.    Podijelite dobivenu smjesu na dva djela. U jedan dio umiješajte crni ribizl, u drugi jagode. Miksajte zasebno svaki dio. 
4.    Svaku smjesu ulijte u posudice i stavite ih u zamrzivač oko 4 sata.
5.    Izvadite sladoled iz zamrzivača i ostavite par minuta da odmrzne (za lakše vađenje). Žlicom za sladoled stavljajte naizmjenično jedan pa drugi sladoled u posudice za serviranje. Posipajte drobljenim kakao zrnima.

       Rashladite se zdravim i ukusnim sladoledom!

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Ivanku Brček Zdravu.ivu pratite na njenoj stranici , Facebooku , Instagramu  i Pinterestu.                                                                                                        
                  
   

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.