Kolumne 27. siječnja 2017.

Njezino savršenstvo: Torta "Tamne maline"

foto: Anamarija Ledić
gastro postao gastro.24sata.hr
Nema veze što smo već uplovili u 2017. - ovaj recept za novogodišnju tortu naše blogerice Anamarije prija u apsolutno svim uvjetima!

Uvijek su me fascinirali snovi. Kako nastaju i što sve skrivaju njihova značenja. Recimo kada sanjate pjesmu ili se probudite s njom u glavi, iako je niste već dugo vremena čuli. U mom slučaju, jako često snovi uključuju hranu. Sinoć sam sanjala novogodišnju tortu. Mislim da nam je svima već dosadila 2016. godina sa svojim lošim vijestima i ružnim događanjima.

Vrijeme je za novu godinu i novi početak. Zato se ova torta radi brzo da nam što prije dođe iduća godina, ali s kvalitetnim sastojcima tako da krene lijepo i na kvalitetnim temeljima. Razmišljajte o nečemu (ili nekome) lijepome dok radite ovu tortu, tako da vam bude još ukusnija 2017. godina.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić


Sastojci za Oh Fudge tortu ‘Tamne maline’ *:

- 200 g suhih keksa od tamne čokolade
- 50 g maslaca
- 300 g tamne čokolade
- 65 g malina
- 170 g slatkog vrhnja

* Sastojci su namijenjeni za kalup promjera 18 cm. Za kalupe 22 cm ili 24 cm povećajte sastojke za 50-100%

  1. Pećnicu zagrijati na 180°C. Kekse (koristila sam tamnu Domaćicu) samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem. Prebaciti ih u kalup i pritisnuti prstima i poravnati špatulom ili žlicom.
  2. U zagrijanoj pećnici, podlogu od keksa peći 10-15 minuta. Kada je podloga gotova, izvadite kalup da se potpuno ohladi.
  3. U međuvremenu, napraviti pire od malina. Svježe maline samo procijediti kroz sito u posudu i staviti sa strane.
  4. Koristite li smrznute maline, prvo ih odmrznite i nakon toga procijedite kroz sito. Pazite da u količinu malina ne ulazi voda koja se eventualno nakupila na malinama.
  5. Čokoladu nasjeckajte na kockice i prebacite ih u veću posudu.
  6. Slatko vrhnje stavite u lončić s debljim dnom i zagrijte do vrenja pa prelijte preko nasjeckane čokolade. Vrhnje ne smije biti previše vruće, već dovoljno da otopi čokoladu. Pazite da se cijela čokolada rastopi i ostavite da se malo ohladi.
  7. Nakon desetak minuta, pire od malina prebacite u čokoladu i dobro promiješajte.
  8. Kada primijetite da nema više tragova maline u čokoladi, već da je čokolada dobila lijepi crveni sjaj, prebacite u kalup s keksima.
  9. Nekoliko puta kalupom udarite o stol kako bi izašli mjehurići zraka i lakše se poravnao ganache od čokolade i maline. Ostavite u hladnjaku minimalno 4 sata, ali najbolje preko noći.

 | Author: Anamarija Ledić foto: Anamarija Ledić


Znate kako se kaže, iduća godina će vam izgledati onako kako ju započnete. Nadam se da ste ju dočekali onako kako ste željeli, uz puno ljubavi i slatke zalogaje.


Sve najbolje vam želi Oh Fudge! Ostanite fini i kreativni!
 

Anamariju, odnosno Oh fudge, možete pratiti na straniciinstagramu te facebooku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.