Kolumne 18. srpnja 2018.

Nutella cheesecake: Ovo je prvak svijeta!

Nutella-cheesecake
foto: Jelena Markota
gastro postao gastro.24sata.hr
Cheesecake je popularan desert koji dolazi u mnogo različitih varijacija, a vjerojatno sve ljubiteljice kolača u bilješkama imaju označene svoje omiljene recepte za ovu slasticu.

Danas vam donosimo najdražu kombinaciju naše blogerice, cheesecake sparen s još jednom slatkom zvijezdom – Nutellom. Za pripremu ovog dekadentnog kolača ne treba vam pećnica, a prikladan je i za blagdanski stol.

Sastojci (za kalup promjera 16 cm):

Za bazu:

  • 150 g Oreo keksa
  • 40 g Nutelle
  • 40 g rastopljenog maslaca
  • 30 g tostiranih lješnjaka

Za punjenje:

  • 2 jaja
  • 50 g šećera
  • 250 g mascarponea
  • 60 g krem sira
  • 5 g želatine
  • 80 g Nutelle
  • 40 g tamne čokolade
  • 2 dl šlaga

Čokoladna jaja za dekoraciju. 

Nutella-cheesecake | Author: Jelena Markota foto: Jelena Markota

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Prvo je potrebno napraviti bazu. U multipraktiku usitnimo kekse i tostirane lješnjake. Nutellu i maslac otopimo i izmiješamo s keksima i lješnjacima. Dobro utisnemo u dno kalupa te uzdignemo i prema stranicama. Ostavimo u hladnjaku.

2. U vatrostalnu posudu stavimo 2 jaja i 30 g šećera. Želatinu u granulama prelijemo s dvije i pol žlice vode i ostavimo da bubri. Jaja postavimo iznad posude s kipućom vodom i miješamo mikserom iznad pare 10 min kuhajući ih na taj način. Skinemo s pare i dodamo mascarpone na sobnoj temperaturi te želatinu koju smo rastopili.

3. U jednoj posudi izmiješamo mikserom 60 g krem sira i 20 g šećera. Umiješamo polovicu smjese s jajima. Izradimo šlag i laganim pokretima, pazeći da sačuvamo što više zraka umiješamo i polovicu šlaga.

4. Rastopimo Nutellu i čokoladu te im dodamo drugu polovicu smjese s jajima. Dodamo i drugu polovicu šlaga pazeći također da sačuvamo laganu teksturu.

5. U ranije pripremljen kalup ulijemo prvo smjesu s Nutellom te stavimo 5 min u zamrzivač da se malo stisne da bi nam slojevi ostali razdvojeni. Potom ulijemo bijelu smjesu te stavimo u hladnjak, najmanje par sati ili preko noći.

6. Ukrasimo po želji.

 

Jelenu možete pratiti i na njenom blogu Cooking with the cat.

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sabrina 09:55 17. Travanj 2015.

    Recept je savrsen! Koje mjere treba koristit za kalup promjera 28 cm?