Kolumne 17. ožujka 2017.

Oduševljenje: Domaća čokolada s rogačem

foto: Ivanka Brček
gastro postao gastro.24sata.hr
Zimsko vrijeme karakteriziraju hladno vrijeme, kraći dani i nedostatak svjetlosti. Sve to djeluje na ljudski organizam u obliku smanjenog lučenja serotonina, hormona poznatog i pod nazivom hormon sreće. Kod mnogih ljudi javlja se tzv. zimska depresija...

Najčešća namirnica za kojom posežemo kad smo depresivni jest čokolada koja obiluje nezdravim šećerima i kalorijama (osim ako se ne radi o tamnim čokoladama s visokim udjelom kakaa). Nakon određenog vremena postanemo nezadovoljni pa opet posežemo za hranom i tako upadnemo u začarani krug.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Umjesto čokolada bogatih nezdravim ugljikohidratima napravite domaću čokoladu koristeći rogač u prahu. Ova je namirnica bogat izvor minerala i vitamina te pospješuje metabolizam.

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Sastojci
• 50 g kakao maslaca
• 30 g kokosovog maslaca
• 7 jušnih žlica organskog rogača u prahu
• 2 jušne žlice organskog kakaa u prahu
• 1 čajna žličica cejlonskog cimeta
• 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
• 1 jušna žlica meda ili agavinog sirupa
• sušene goji bobice
• krupno rezani bademi

 | Author: Ivanka Brček foto: Ivanka Brček

Priprema
1. Na pari, u manjoj posudi (koja je iznad veće posude s vrelom vodom) rastopite kakao maslac i kokosov maslac .
2. Dodajte rogač i kakao u prahu, vaniliju, cimet i med te dobro promiješajte.
3. Obložite neki manji kalup za pečenje papirom za pečenje i ulijte dobivenu smjesu.
4. Bademe krupno narežite (možete ih staviti u multipraktik i miksati ih par sekundi). Posipajte smjesu u kalupu bademima i sušenim goji bobicama.
5. Čokoladu stavite u hladnjak da se stvrdne.
6. Prije posluživanja čokoladu natrgajte ili narežite na željeni oblik ,veličinu i broj komada .

Uživajte u domaćoj čokoladi i otjerajte zimsku depresiju!

Ivanku Brček, Zdravu.ivu, pratite na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.